Sidor

fredag 29 december 2023

Bra markarbetespass!

Idag tog Compis och jag oss till ridhuset för att rida lite markarbete. Det har ju varit en höst med mycket uppehåll från ridningen, först pga Compis hovböld och sedan pga min influensa. Så vi har inte riktigt varit igång med att rida på bana "ordentligt". Men nu är vi alla friska (ta i trä), så nu börjar det bli dags att ta tag i träningen igen. Så jag såg fram emot att jobba med lite bommar och cavalletti.

Under hela året har jag haft problem med att få Compis att gå från korsningen i Linnarp till ridhuset. Han tycker det är så läskigt med gårdarna som vi ska gå förbi, så jag har i princip fått hoppa av och leda förbi honom varje gång.

Men de senaste två gångerna har han faktiskt gått fram, även om han har protesterat lite, så har han till sist gått. Idag blev det också stopp i korsningen, men han gick framåt efter ett tag. Sedan blev det stopp igen innan första kohagen. Då började han backa, så jag vände och backade honom åt det håll vi skulle och svängde sen runt. Han ville inte gå fram direkt, men till sist bara gick han. Jag försöker bara be honom gå framåt, håller långa tyglar och klämmer egentligen bara till med hälarna. Det är ingen idé att gå på honom mer, för han lyssnar inte på det ändå, Han behöver liksom bara bestämma sig för att han ska gå och så går han. 

Det gick jättebra att passera själva "farliga" gården, jag bara höll om med underbenen och stöttade honom så gick det bra, även om han var väldigt spänd.

När vi kom fram till ridhuset fanns där, tacksamt nog, lite bommar här och där. Tre på volt, tre på ena diagonalen, två på andra diagonalen (som jag gjorde om till galoppbommar, två på en annan volt och några på medellinjen och en cavalletti på medellinjen längst bort. Perfekt för att göra markarbete!

Under det här året med Compis (igår vad det år sedan jag provred honom för första gången!) har jag börjat förstå varför Olivia (säljaren) tyckte att han var för lugn, han är ju inte en häst med jättemycket fart i och han kan definitivt vara åt det latare hållet. Så jag försöker hitta ett sätt att få honom att vilja gå framåt så mycket som jag vill att han ska gå framåt.

I min analys av det har jag landat i att jag måste göra mindre "jobb" i sadeln. Jag måste sluta sitta och hacka med skänklarna i tid och otid och ta mig tiden att lyssna på hans svar, för han svarar faktiskt på alla skänklar, det är bara det att det inte är ett direktsvar, utan det dröjer lite och då tolkar jag det som att han inte svarar alls. För att få fram honom så gungar jag och trycker på mycket med sätet i sadeln, vilket jag tror har motsatt effekt. Jag behöver blir lugnare i sadeln och bara följa med istället för att försöka pusha på.

Så när jag gjorde skrittjobbet red vi en bit in från väggen för att jobba på rakheten, för mig att känna att han går rakt och parera honom när han inte gör det. Jag lade också in halter och red lite övergångar. Jag försökte också tänka på att inte greja så mycket med händerna, utan egentligen bara hålla en konsekvent kontakt utan att dra i tyglarna hit och dit, försöka böja honom med inner skänkel istället för innertygeln.

I traven var han trög till en början. Men jag lät honom gå i det tempo han ville till att börja med i hopp om att han skulle tagga till senare. Även i traven gjorde jag övergångar, från skritt till trav och tillbaka till trav. Vi travade över bommarna och cavallettin för att det skulle hända lite, inte bara gå på raka spår.

Sedan galopperade vi. Han kan vara lite seg i galoppen och jag har haft en del problem med att få honom att galoppera överhuvudtaget. Återigen tror jag att det beror på att jag har försökt för mycket, liksom bett om det med för övertydliga hjälper, liksom skrikit åt honom med stora bokstäver. Numera sätter jag mig bara ner i sadeln och ger galoppskänkel så fattar han.

Dock saknades det lite framåtbjudning i början, så jag ställde mig upp i sadeln för att få honom att springa på och det gick ganska ok i vänstergaloppen. I höger var framåtbjudningen ännu sämre och där kör han in det inre bakbenet och krullar ihop sig så att han inte kan galoppera. Men jag försökte igen och till sist gick det helt ok.

Efter en paus blev det mer övergångar skritt-trav-skritt och några halter. Då blev han faktiskt riktigt på hugget och svarade framåt jättemycket och fattade galopp utan att jag egentligen uppfattade att jag gav galopphjälp. Han blev superfin! Så himla kul!

Det kändes riktigt bra att rida honom och jag fick även fram honom bra i galoppen så att vi kunde galoppera lite över bommarna och cavallettin. När vi galopperade över bommarna på diagonalen bytte han till vänster galopp och busade iväg genom att köra ner huvudet och skjuta rygg. Ja, jag tror att "januari-hästen" i honom har vaknat till liv redan!

Men det kändes väldigt bra och kul att rida honom idag, han blev väldigt fin till sist! Kände mig nöjd med min ridning och glad över att jag fick till det som jag ville.

Sedan var det bara till att skritta hem igen och göra i ordning honom och släppa ut honom till Kalle och Donkey. 


Fine Compis

Nu blir det uteritt minst en dag innan vi ger oss till ridhuset igen och kanske ska ta några skutt också!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar