Sidor

tisdag 24 maj 2022

Kalle-kväll nr 2

Det var nära att jag struntade i min plan att rida Kalle ikväll eftersom tiden drog iväg lite väl mycket. Jag var lite sen hem från jobbet pga jag var och klippte mig efteråt (kapade rejält denna gång, bort med det tråkiga as-långa håret!) Sedan gjorde jag mat och åt och sen kom Magnus hem och så snackade jag lite med honom. Men när klockan var åtta kände jag att jag verkligen ville sitta på Kalles rygg, så jag stack ut.

Tacksamt nog stod hästarna i vinterhagen och bara "väntade" på mig. Så där sparade jag en del tid på att slippa hämta Kalle längst bort i hagen.

Han var väldigt lugn och fin på gången när jag gjorde i ordning honom och kanske var det det som lurade mig lite. Jag sadlade och tränsade och sedan tog jag på repgrimman utanpå det och traskade iväg med honom till paddocken. 

Jag lät honom gå först, genom att placera mig själv vid sadeln, runt hela paddocken. De andra grabbarna hade gått iväg och var längst bort, så han fick lite separationsångest, dock visade han inte det när jag jobbade honom från marken.

Han var spänd vid ingången och kastade sig faktiskt en gång när jag fortfarande gick bredvid. Jag lät honom gå några varv runt där och jag tyckte att han slappnade av. Vi bytte varv och gick runt hela paddocken åt andra hållet och sedan gick vi över några bommar innan jag satt upp.

Han var inte sådär avslappnad och dåsig som han har varit tidigare tillfällen då jag bara har jobbat honom från marken, men ändå valde jag att sitta upp. Det fick jag tillbaka med en gång, han drog bestämt åt hag-hållet och ville inte alls gå åt det håll jag ville. Jag fick lirka med honom lite fram och tillbaka innan jag fick honom att gå dit jag ville. Sedan släppte han det och gjorde inga utfall mot staketet på hagsidan, vilket var bra.

Däremot var han fruktansvärt spänd på andra kortsidan vid ingången och kunde knappt gå där förbi alls. Jag jobbade honom på volt en bit ifrån och så flyttade jag volten stegvis närmare och närmare den kortsidan, men han var fortsatt superspänd och släppte aldrig det.

Men jag jobbade honom så mycket jag kunde, fokus på en stilla hand (höll dock i fegremmen ett bra tag eftersom han var så spänd), jag gjorde lite halter, var noggrann med att han skulle stå still och inte flytta sig förrän jag tryckte till med skänkeln, vilket han lärde sig rätt snabbt. Jag älskar verkligen hans lättlärdhet och lyhördhet!

Han jobbade på bra och gick stadigt i en fin form så till sist släppte jag fegremmen och koncentrerade mig ännu mer på mina stilla händer. Inte tränga, lirka och lätta på innertygeln när det behövdes, stadig på yttertygeln och hålla handen på rätt sida mankammen, inte tränga. Få honom att flytta bakdelen lite, lyssna på innerskänkeln.

I traven var han en dröm! Så fin takt, så fin form, inget krångel med något huvud! Dock blir det ju inte helt avslappnat när jag inte kan få honom att gå i hela paddocken, men vi gjorde så gott vi kunde.

Han gjorde superfina galoppfattningar och i högergaloppen var han superfin. Rund, rak, balanserad. Lite fläng med huvudet gjorde att jag saktade av och fattade ny galopp och kunde rida honom några varv till på volten i en fin form innan vi gjorde en super övergång till trav.

Jobbade likadant i vänstervarvet. Lite svårare för honom. Traven fin, men i galoppen blev det lite släng med huvudet och ut med tungan. Återigen saktade jag av och fattade ny galopp och då blev det bättre.

Så trots att han var spänd så gjorde han vissa delar väldigt bra och det är det jag tar med mig. Jag kan jobba honom även om han är spänd, jag kan få igenom istadigheten, jag kan slappna av och fokusera på min ridning. Men jag ska också jobba honom från marken tills han är helt avslappnad innan jag sitter upp nästa gång. Då ska jag inte ha tidsbrist utan det får ta den tid det tar helt enkelt.

En annan sak som jag lade märke till var att när han får bommar eller hinder framför sig koncentrerar han sig på det även om han är lite spänd, så det är ju något jag kan jobba vidare med framöver när han är för spänd.

Imorgon blir det som sagt en längre promenad med honom. Jag får se om jag slänger på sadel och träns och rider hemvägen hem, det brukar ju inte vara några problem åt det hållet. På torsdag blir det tyvärr ingen träning, Charlotte ville vara ledig och det förstår jag, det är ju ändå röd dag. Det passar egentligen bra, för då får jag lite mer tid på mig att rida och träna honom så att vi kan få ett vettigt pass när vi väl tränar för Charlotte. Såklart är jag ju där för att träna, men när han är spänd, blir min ridning spänd och jag blir feg och då får vi inte riktigt ut det jag vill av träningspasset.

Men det gäller att fånga det som är bra och ha tålamodet att jobba vidare med det som kan förbättras, för när han är bra är han så jäkla bra!
Dagens Kallis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar