Sidor

söndag 20 november 2011

Piss och gröna ärtor:(

Idag skulle Jonny komma och suga upp bottenslammet i brunnen med sugbilen. Jag tänkte att nu, äntligen kommer det att bli ordning på vårt vatten. Vi började med att suga ut allt vatten ur den 3 meter djupa brunnen. När vi kom till botten såg vi hur mycket gegga det var där nere. Jonny körde med högtrycksvatten samtidigt som suget för att spola loss allt skräp.

När det var färdigsuget såg vi hur nytt vatten tryckte upp nedifrån källan och fyllde på brunnen igen. Helt plötsligt börjar det forsa in vatten från sidan och vi ser små svarta saker som guppar runt i vattnet. De svarta sakerna var grodor och det hade forsat in ytvatten i brunnen. INTE BRA! Så det var bara till att suga upp allt vatten en gång till.

Sugslangen tjurade lite och flög iväg och slog sönder röret som går ner i brunnen för att ta upp vattnet. INTE BRA! Så Jonny fick klättra ner i brunnen och hämta röret. När han var där nere passade han på att suga lite extra där nere på botten. Som tur var kom det inte in mer ytvatten och vi fick bort alla grodor.

Vi har alltså en brunn som är allt annat än bra. Den är placerad så att det kommer ytvatten från alla håll. Pappa berättade för mig att det var byns brandbrunn. Vattnet tar ju knappast slut där, så det lät ju bra. Brunnen var fylld när Magnus tittade i den någon timme senare.Och då ska man veta att brunnen rymmer drygt 10 kubik. Men idag insåg jag att det nog inte var någon bra idé att nyttja brandbrunnen till dricksvattnet. Det är alldeles för stor risk att vattnet i den blir kontaminerat av ytvattnet som trycker på överallt.

Så nu är frågan om vattnet överhuvudtaget går att använda? Förhoppningsvis klarar filtret (som är installerat och klart) att rena vattnet så att det går att använda. Men om jag har riktig otur så är det kört och jag måste skaffa en ny brunn.... Det är ju något som jag definitivt INTE har med i min projektplan...Vi får se vad röris säger imorgon...

Något som är positivt är iaf att det verkar finnas gott om vatten i marken runt om huset. Magnus och hans farbröder var ute och jagade och kom förbi huset. De kan det här med att gå runt med slagruta för att hitta vatten. Den ene hade en träpinne, men jag fick testa två koppartrådar. Och jäklar vad häftigt det var. Jag bara höll löst i dem och plötsligt började de röra på sig när man stod på vissa ställen. Jag har faktiskt aldrig trott att det där funkar, men det gjorde det... Tänk vad smidigt det hade varit att kunna ha brunnen 10 meter från huset och bara dra ledningen rakt in i huset...


1 kommentar: