Sidor

måndag 29 augusti 2011

En tur i svampskogen!

Efter rörmokar-besöket tog vi en svamp-plockar-tur i skogen. Vi hann ju inte med det i helgen. Det är nu ett bra tag sedan vi plockade svamp så chansen var ju stor att vi skulle hitta en del..
Och visst hittade vi svamp! Det började med gula kantareller. Ganska många. Det märks verkligen nu att det har regnat ordentligt, det var verkligen nödvändigt att ha gummistövlar på sig. Så det är ju gynnsamt för svamparna.
Vi hade även sällskap i skogen i form av en älg som jag lyckades se bakänden på. Den hade full kolla på oss och följde noga vartenda steg vi tog. Vi såg några gigantiska älgspår i den blöta marken..

Jag får nog omvärdera Pelles skogsskräck nu. Skogen är verkligen full av älgspår och älgskit. Där är troligen hur många som helst. Och så vildsvin, de är också många. Jag förstår att han är rädd varje gång vi går genom skogen. Han hör dem, ser dem och känner lukten av dem på mils avstånd. Jag föreslog att vi skulle använda honom som spanare vid älgjakten:).
Idag hittade vi även trattkantareller. Den absolut roligaste svampen som finns att plocka. De växer ju i klasar! Helt underbart. Hittar man några stycken och sätter sig på huk så ser man att det finns hur många som helst! Nu ska vi torka dem och använda dem i den fina morteln som jag fick av min käre bror och hans familj. Perfekt att krydda såser med till vintern i mitt nya kök:)
Vi var ute sent (som vanligt) och det blev väldigt svårt att se när det började skymma i skogen. Fast på vägen hem hittade vi nog den mest spektakulära svamp jag någonsin sett!

Den ser ut som ett blomkålshuvud fast mycket större! Någon som vet vad detta är?? Och går den att äta??? Hur tillagar man den i så fall???

2 kommentarer:

  1. Hej Leonie.
    Det är en blomkålssvamp du har hittat. Gå in på svampguiden.com där finns både information och recept på all möjlig svamp. Själv brukar jag fritera den om jag hittar någon. Den är inte helt ovanlig.
    Ha det gôtt.
    Storasyrran Eva

    SvaraRadera
  2. Kantareller är så gott!
    Finns ganska gott om dem i år :)

    SvaraRadera