Sidor

onsdag 25 januari 2017

Kostomläggning del 4 - vad är det för diet?

Jag har använt begreppet LCHF tidigare i "serien" om min kostomläggning. Och LCHF är helt klart grunden för mitt sätt att äta. Bra fetter, minimalt med kolhydrater (bara det jag får i mig via grönsakerna) och bra kött eller fisk. Även paleo är något som jag inspireras av. Paleo är rätt likt LCHF, men man utesluter även mejeriprodukter.

Jag vill inte påstå att jag använder mig av någon diet. Diet för mig innebär att man räknar kalorier, späker sig hårt, går hungrig hela tiden och så går man ner några kilo. När dieten är klar och man börjar "äta som vanligt" går man upp de stackars kilon man hade gått ner och några till.

Så nej, detta är ingen diet, det är ett annat sätt att äta än det vi är vana vid och har lärt oss att vi ska äta. Jag räknar med att gå ner mer i vikt, stanna vid en vikt som är bra för min kropp och sedan hålla mig kvar där.

När jag äter såhär behöver jag inte gå hungrig, jag behöver inte räkna kalorier. Jag äter tills jag är mätt och sedan är jag mätt och nöjd i många timmar framåt. På helgerna brukar det faktiskt bara bli två måltider. Frukost (som brukar bli rätt sen eftersom jag tar lite längre tid på mig i stallet) och sedan middag på kvällen. Mer mat än så behöver jag inte även om jag är aktiv hela dagen.

När det kommer till sötsaker som godis och annat så kan jag i undantagsfall äta om det bjuds på, men efter att ha testat det med grymt magont så lockar det inte lika mycket längre. Jag dricker oftast vatten och om jag dricker något som innehåller alkohol håller jag mig helst till rött vin. Det händer å andra sidan bara fredag eller lördag och blir i princip aldrig mer än två glas.

Jag tror att det är bra att fundera på hur och vad man äter om man tycker att saker och ting inte fungerar. Något säger mig att de allra flesta skulle må mycket bättre av att skippa de processade kolhydraterna, men eftersom det finns så lite bra forskning på just kost så är det svårt att veta säkert. Mitt råd till den som är nyfiken och vill förändra sitt sätt att äta är att läsa på. Börja med "ett sötare blod" av Ann Fernholm, gå in och läs på kostdoktorn.se. Bilda dig en uppfattning och testa. Du har inget att förlora, bara bra grejer att vinna!
Kostdoktorn.se har bra tips och råd som t.ex. den här lathunden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar