Sidor

fredag 6 januari 2017

Funäsdalen dag 2 - nyårsafton!

Detta är andra delen i en berättelse om vår resa till Funäsdalen som vi gjorde över nyår.

31 December

Idag var det äntligen lite kallare ute och det har slutat regna. Så härligt! nu börjar det kännas mycket mer som vinter!

Idag tog vi bilen till Bruksvallarna för att köra en runda där. Bruksvallarna har varit en dröm för mig att få åka skidor i. Detta berömda längdskidmecka! Och jag blev inte besviken! Vilka välpreparerade spår och vilken skidåkning!

Vi började med att köra 2,5-km slingan och sedan vände vi mot Ramundberget och tog Sun Maid-slingan. Men där kom en backe som jag inte ville hantera, så vi vände tillbaka och fortsatte på 2,5 km slingan tillbaka till stadion.

Sedan tog vi 4motionspåret till Ramundberget. Där fanns ju en hel del läskiga backar där också, men det fanns i alla fall varningsskyltar som talade om att det var brant. Jag var tuffare denna dag än föregående och åkte ner nästan alla backar. Det var en på vägen tillbaka där det faktiskt stod att man skulle gå ner ifall man kände sig osäker, som jag valde att gå ned för.

Annars var det riktigt härliga spår och kul skidåkning. Ramundberget var ju också fint. Vi var aldrig riktigt framme där, utan vi körde tillbaka samma väg sedan. Vi hade ju lite bråttom tillbaka eftersom vi skulle göra oss i ordning för vårt nyårsfirande.

Skidstadion Bruksvallarna

I Ramundberget

När vi kom hem värmde vi upp oss i bastun och sedan gjorde vi oss i ordning för att fira nyårsaftonen i Funäsdalsbergets toppstuga. Vi tog bilen och ställde den i garaget nedanför gondolliften. Planen var att gå hem efteråt.

Såhär snygga blev vi när vi var klara!
Vi fick komma in och värma oss i liftvaktsstugan, vi hade nämligen fått info om att liften skulle gå kl 18:30, men när vi kom dit så sa de 18:45.

Vy över liften
Personal från toppstugan kom ner med en välkomstdrink innan vi fick hoppa in i gondolen och åka upp. Det blåste rätt rejält uppe på toppen, så det vajade en hel del i gondolen. Lite som filmen Snowroller, fast det var mörkt ute.

Välkomstdrink
Vi var ca 25 personer som var där uppe i stugan. En fantastiskt mysig plats!

På menyn stod sju spännande rätter, med väl utvalda drycker till. Särskilt spännande för mig var ju råbiffen på älg (jag har väldigt svårt för rå mat och anser att mat ska vara tillagad) och pilgrimsmusslor (fisk och skaldjur är svårt...)

Menyn
Det började med en väldigt god löjrom med rostad jordärtskockspanacotta. Jordärtskockor är ju grymt gott och det var detta också!

Som nummer två kom råbiffen in. Detta var en rejäl utmaning för mig! Jag gjorde allt för att inte tänka på att det var rå köttfärs jag åt, utan istället fokusera på smaken. Det gick rätt bra ändå, det smakade överraskande gott och jag fick ner allting!

Rå älgfärs med tillbehör
Sedan kom den riktiga utmaningen. Pilgrimsmusslan... Alltså, det var nog bland det vidrigaste jag någonsin har ätit! Konsistensen var fruktansvärd! Jag tuggade och tuggade och tuggade och det blev liksom aldrig mindre. Smaken var typ fisksmak (har jag svårt för). Hummersåsen var inte heller någon höjdare, så det gick inte att skölja ner heller. Jag kämpade i mig halva i alla fall och sedan fick det räcka! Nu har jag testat det och det kommer inte att hända igen!

Pilgrimsmussla

Lämnade kvar denna bit...
Fjärde rätten var renkött. Så jäkla grymt gott! Och så fick vi ett rött vin som var bland det godaste jag någonsin har druckit! Chateau Barrail du Blanc Saint-Emilion Grand Cru hette det. Enkelt och lätt att komma ihåg:).

När vi åt detta glömde jag helt bort den läskiga pilgrimsmusslan!

Ren! så gott!

Innan vi åkte upp till toppstugan var det några som frågade ifall det fanns chans att se norrsken och när vi var mitt i renen fick vi gå ut och titta på norrsken! Helt fantastiskt! Jag har aldrig sett norrsken i hela mitt liv och jag trodde nog aldrig att jag skulle få se det, även om jag minns att pappa nämnde att han hade sett här hemma när jag var liten. Vilken upplevelse!

Rätt nummer fem och sex var jordgubbssorbet med champagne och tre versioner av havtorn med choklad. 

Jordgubssorbeten hällde de helt sonika ner i ett glas med champagne och det var supergott! Havtornen var också grymt god! Syrligt och gott!

Havtorn
Stolarna i denna stuga var lite speciella. De hade ett lock som gick att öppna och under det kunde man lägga grejer så var det som en liten korg under stolen. Så häftigt!

Förvaringsstol
Sista rätten bestod av fröknäcke och tre olika ostar. Den hade jag kunnat vara förutan. Fröknäcket var fint, men jag är inte så förtjust i att äta olika smakrika ostar, så där blev det också kvar lite på tallriken.

Vid tolvslaget köpte vi varsitt glas champagne och så gick vi ut på terassen och tittade på de fyrverkerier som var nedanför oss och så var det ett ljusspel med marschaller nere på sjön.

Det var en annorlunda upplevelse att se fyrverkerier från ovan, det har jag aldrig gjort tidigare!

Detta var en fantastiskt nyårsafton! Det enda jag kan jämföra med är millennieskiftet som vi firade på Varbergs fästning där vi stod uppe på fästningsmuren och bytte ringar. Detta var helt i klass med det!

Efter tolvslaget tog vi gondolen ner igen och sedan gick vi ca 40 minuter tillbaka till stugan. Det var rätt härligt att komma ut och röra på sig då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar