Sidor

söndag 22 januari 2017

Kostomläggning del 1 - uppvaknandet

Jag har hållit lite på detta inlägg. Av några anledningar. Först och främst för att jag ville prova och utvärdera hur det funkar för mig. Men också för att jag vet att det kommer att ifrågasättas. Precis som jag tidigare har ifrågasatt människor som gjort detta val .

Det började såhär:
När jag hade semester 2016 insåg jag att jag inte alls åt så ofta som jag gjorde när jag var på jobbet och jag började fundera över varför det var så. Dessutom tycker jag att jag under i princip hela detta år har vägt ovanligt och onödigt mycket (BMI på 26,1).

Jag har försökt träna mer. Ingen effekt. Äta mindre. Ingen effekt (på vågen). Det har känts orimligt att väga och se ut som jag gör när jag tränar som jag gör (dvs i princip någon aktivitet varje dag och med den variation jag har på aktiviteter). Jag funderade också på om det var riktigt vettigt att efter en vanlig måltid bli jättesugen på något sött. Har man ätit borde man ju vara mätt?

Jag satte mig ner och skrev upp vad jag åt och hur jag mådde under en normal arbetsdag. Såhär såg det ut:

Kl 06:00: Frukost bestående av en portion gröt med hasselnötter, russin, färska bär, mjölk, två kokta ägg, 1 glas juice.
Känsla: Jag blev mätt, magen spändes ut och gjorde ont, jag kände mig uppsvälld.

Kl 08:00: Magen börjar kurra, jag börjar bli hungrig och lätt irriterad. Kan bara tänka på den stundande frukosten på jobbet.

Kl 09:00: Mellanmål bestående av kvarg och müsli. En kopp te till.
Känsla: Mätt, uppsvälld mage, bättre humöt.

Kl 10:15: Magen börjar kurra, nu går tankarna till lunch. Medhavd, annars kolla vad som finns på Kantarellen, lätt irriterad.

Kl 11:00: Lunch bestående av t.ex. spaghetti och köttfärssås (gjord på grädde med lågt fettinnehåll) lite sallad till.
Känsla: Mätt, uppsvälld spänd mage, lite ont i magen, trött.

Kl 13:15. HUNGRIG! Börjar längta efter eftermiddagsfikat. Irritationen stiger.

Kl 14:00: Mellanmål bestående av en kopp te, banan, kvarg igen.
Känsla: Bättre humör, uppsvälld mage, ont i magen.

Kl 15:00: Hungrig! Börjar fundera på vad jag ska äta till middag när jag kommer hem, planerar inköp.

Kl 15:30: Lämnar jobbet vrålhungrig!

Kl 16:15: Hemma efter att ha handlat, måste ha något i magen innan jag tar in hästarna!
Mellanmål bestående av två mackor med pålägg.
Känsla: Snabbt hungrig igen och längtar till middagen.

Kl 18:00: Middag bestående av ris och korv stroganoff, ett glas vatten och sallad med tomater och gurka.
Känsla: Mätt, uppsvälld mage, ont i magen, trött.

19:00: Springer en runda med ont i magen och mat som skvalpar runt i den. Får håll. Men jag måste ju hinna springa innan jag går och lägger mig!

Kl 20:00 Mellanmål: En kopp te, två knäckemackor med ägg för man måste ju fylla på efter träningen!

Kl 20:30 Ruskigt sugen på något sött! Kan bli en 100g chockladkaka typ Marabou daim. Eller en påse ostbågar!

Detta var alltså min kost en normal arbetsdag! Jag åt upp till 8 gånger om dagen! Och jag var ändå ständigt hungrig. Jag hade ständigt ont i magen som dessutom var konstant uppsvälld. Godissuget var stundtals oövervinnerligt. Men jag tänkte inte så mycket på det, för så har det ju alltid varit för mig.

Jag kunde i alla fall konstatera att jag åt en väldigt stor mängd mat och jag tänkte att det kanske kunde hänga ihop med den höga vikten. Jag tyckte ju dock att det var hälsosam mat. Sådär som man alltid har blivit lärd att äta. Lågfettsprodukter, pasta, ris, havregrynsgröt osv. "Alla" vet ju att man måste fylla på med kolhydrater hela tiden för att inte hamna i blodsockerfall. Det får inte gå mer än två timmar mellan matintag för då kan man avlida.

Mycket kolhydrater är bra och fett tar död på oss eller? Jag åt som jag har blivit lärd att man ska, men ändå så mådde jag inte särskilt bra.... Och jag hade ett ständigt sockersug! Något stod inte rätt till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar