Sidor

tisdag 24 januari 2017

Kostomläggning del 3 - test

Efter att ha läst på om kost och hur kroppen tar hand om maten vi äter bestämde jag mig för att testa. Så jag tog bort allt spannmål, pasta, ris, mjöl och i viss mån potatis (äter det endast på helgerna). Givetvis äter jag inget eller väldigt lite socker i form av godis, kakor och annat.

Som "äkta" LCHF:are ska man ju inte äta grönsaker som växer i jorden. Det struntar jag i, jag äter rödbetor, morötter, palsternacka, kålrot etc. eftersom jag tycker att det är gott och jag inte känner av att mitt blodsocker sticker iväg om jag äter det.

Redan efter några dagar märkte jag resultat. Magen svällde inte längre upp. Den gjorde inte ont. Jag kunde för första gången i mitt liv uppleva en hel dag utan konstant magont. Vilken grej! Helt underbart!

Dessutom kunde jag plötsligt äta kål som broccoli, blomkål och annan kål utan att bli dålig i magen!

Jag behövde plötsligt inte heller äta mellan de vanliga måltiderna. Jag åt frukost kl 6, lunch klockan 11 och middag på kvällen. Utan att vara hungrig/sugen emellan. Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt att få så enormt många positiva effekter så snabbt!

Efter en vecka hade jag gått ner 1,5 kilo. Det har jag aldrig tidigare lyckats göra på en hel månad! Inte heller vid något tillfälle det senaste året.

Så jag fortsatte. En annan sak som jag upptäckte var att jag inte blev trött när jag hade ätit, utan jag fick snarare en energikick, vilket jag aldrig har upplevt förut. Så häftigt!

Vad äter jag då? En normal frukost består av ett par kokta ägg och en avokado. På helgerna brukar det bli äggröra och bacon. Grymt gott! Till lunch och middag blir det kött eller fisk med diverse tillbehör såsom spenat, ruccola, kål i olika former, rödbetor i olika former (kokta eller ugnsbakade). Ja, det går att kombinera hur mycket som helst!

De absoluta grundvarorna som alltid finns hemma är ägg, avokado, massor av grönsaker, både färskt och fryst. Vi använder alltid fullfettsprodukter, speciellt när det gäller mejeri, dvs 40%-ig grädde, röd mjölk, riktigt smör, rysk, grekisk eller turkisk yoghurt.

Resultatet efter tre månader är nu att jag har gått ner över 6 kg och mitt BMI har gått ner en bit under 25. Midja, rumpa och lår har minskat med många centimeter och jag mår bättre än jag någonsin har gjort i hela mitt liv!

Jag har ju också till kostomläggningen adderat att jag försöker få mina åtta timmars sömn som jag så väl behöver. Jag rör på mig i princip varje dag och jag har mer eller mindre lagt ner TV-tittandet. Jag läser hellre om jag får tid över. Det ger mig så mycket mer än att titta på IQ-befriade TV-program som i grund och botten mest är freak-shows.

Jag saknar inte kolhydraterna ett jäkla dugg! Pasta och ris lockar mig överhuvudtaget inte. Jag har lärt mig att skilja på hunger och sug, vilket jag inte ens förstod tidigare. Fick jag inte mat med två timmars mellanrum höll jag på att avlida! Idag klarar jag av att fasta en hel dag.

Jag har inte haft några problem med att känna mig låg på energi när jag tränar. Tvärtom, det är lättare än någonsin att träna, framför allt att springa, eftersom jag aldrig får håll, aldrig springer med full mage och inte får mjölksyra. Ofta klarar jag också att springa på tom mage mycket bättre nu än tidigare och kan springa först och äta sen istället för tvärtom.

Jag har inte haft några migränanfall sedan jag tog bort kolhydraterna. Och den autoimmuna sjukdom jag har, som yttrar sig i form av känselbortfall, har i princip nästan försvunnit. De där beläggningarna som jag fick på tänderna tidigare har också försvunnit.

Framför allt känner jag mig så full av energi varje dag! Allting blir mycket lättare då. Att komma upp ur sängen på morgonen, åka till jobbet, träna efter jobbet osv. Jag tror knappt att det är sant. Jag trodde definitivt inte att det skulle kunna bli en så stor skillnad bara av att ändra sin kost.

Jag har inte haft svårt att följa mitt nya sätt att äta. Maten jag äter är ju så grymt god! Det enda som är lite svårt är att få i sig tillräckligt med fett (och när jag säger fett menar jag bra fetter såsom oliv- eller rapsolja, smör, kokosolja, fet fisk, avocado etc.). Det yttrar sig i form av att jag blir lite sugen (inte hungrig) mellan måltiderna. Det löser jag enklast genom att ta en kopp te med kokosolja i eller en klick smör eller något annat. Sedan är problemet löst.

Jag testade ju att häva i mig en näve salta nappar och en kvarts påse ostbågar när vi var i fjällen. Det skulle jag inte ha gjort. Fy vad ont jag hade i magen den natten! Jag sov nästan ingenting, låg bara och krampade. Så det gör jag inte om!

Nu när jag har ätit riktigt bra ett längre tag så lockar inte sötsaker lika mycket längre. Jag har också sett till att rensa skafferi och kylskåp på sötsaker så att det inte finns hemma ifall jag skulle bli plötsligt sugen.

För mig har det här sättet att äta varit en stor framgång och jag ser ingen anledning till att inte fortsätta eller att gå tillbaka till mitt tidigare sätt att äta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar