Sidor

måndag 23 januari 2017

Kostomläggning del 2 - faktainhämtning

När jag kom till insikt att något var fel med min kost så började jag fundera på vad och hur jag skulle äta istället. Jag har ju hört talas om LCHF i väldigt många år, men varit skeptisk till att äta fett, som ju "inte är bra för hjärtat", då jag har rätt mycket hjärt-kärlsjukdom i släkten.

Men när man börjar googla på kost och vad som ska vara bra att äta så hamnar man rätt snart i LCHF-tankar. Jag upptäckte Ann Fernholm, såg en föreläsning med henne på Youtube, köpte hennes bok och började läsa.


Lästips!
 Att jag föll för hennes argumentation beror på att hon är väldigt påläst om vad som försiggår inom forskningen kring kost och hälsa. Hon har studerat enorma mängder forskning om kost. Hon är dessutom doktor i molekylär bioteknik, så hon vet ju en hel del om hur saker och ting hänger ihop i kroppen på molekylär nivå..

Plötsligt fick jag helt andra kunskaper om hur kroppen egentligen fungerar och hur processade kolhydrater och stärkelse påverkar vårt blodsocker. Det där som jag alltid har fått lära mig om att man blir fet av fett och får igenkläggade blodkärl verkade inte stämma. Det fanns visst en annan förklaring. En förklaring som jag tyckte stämde så mycket bättre överens med verkligheten.

Förklaringen om hur kroppen reagerar på kolhydrater och socker verkade logisk för mig. Väldigt förenklat:
Man äter mat som innehåller socker/stärkelse/kolhydrater, detta spjälkas och går in i blodet som socker. Kroppen vill inte ha socker i blodet, så då går hormonet insulin in och arbetar stenhårt för att få ner blodsockerhalten. För att blodsockret inte ska bli så högt igen, överkompenserar insulinet och sänker blodsockret under den nivå som det hade från början (=man blir hungrig/sugen på mat).

När jag hade läst Anns bok hamnade jag på kostdoktorn.se och där hittade jag ännu mer information som pekar på samma saker som Ann påstår. Att det vi har fått lära oss om kost de senaste 40 åren är fel. Vi äter ihjäl oss genom att konsumera enorma mängder kolhydrater i form av pasta, ris, bröd, vetemjöl, sockrade mejeriprodukter (t.ex. smaksatt youghurt med låg fetthalt) och annat skit (t.ex. sockrade flingor och müsli).

kostdoktorn.se kunde jag läsa om personer som hade precis samma problem som jag, uppsvälld mage, ständigt hungriga och svårigheter att hålla en "normal" vikt. De hade testat att äta enligt LCHF-principen och blivit av med alla sina problem. Lite för bra för att vara sant?

Jag var väldigt skeptisk till en början. Kan det här verkligen stämma?

Sedan blev jag förbannad. Har jag ätit fel i hela mitt liv? Men kostpyramiden då? Har allt jag lärt mig om kost varit fel???

Kostpyramid


Ja, jag blir mer och mer övertygad om det! Några saker jag har lärt mig hittills:
  1. I fyrtio år har vi varit livrädda för att äta fett, har vi gått ner i vikt? - NEJ, vi har ersatt fettet med socker och blivit ännu fetare!
  2. Alltid har jag fått höra om energiprincipen, kalorier in - kalorier ut. Ät mindre, spring mer, räkna kalorier. Funkar det verkligen? - NEJ, jag är själv ett levande exempel på detta! Att räkna kalorier är helt meningslöst! Och kosten spelar mycket större roll än träning om man vill gå ner i vikt.
  3. Om blodsockret ska vara på en jämn nivå, är det då smart att äta mat som höjer blodsockret till enorma nivåer? - NEJ, knepet är att inte höja blodsockret = jämn nivå.
  4. Eftersom kroppen helst bränner kolhydrater och använder glukos som energi uppstår ingen fettförbränning när man hela tiden fyller på med kolhydrater (förklarar varför jag inte kunde gå ner i vikt på kolhydrat).
  5. Energin då? Hur ska man orka med att träna om man inte äter kolhydrater? Det går alldeles utmärkt att träna utan att äta mängder med kolhydrater!
  6. Socker driver inflammationer i kroppen och det är det som nu tros vara orsaken till våra välfärdssjukdomar och även autoimmuna sjukdomar.
  7. Mättat fett gör en inte fet, det gör en MÄTT. Och man håller sig mätt mer än 1½ timme.
Det är faktiskt svårt att acceptera allt det här. Man har ju under hela sitt liv blivit itutad att kolhydrater är bra och fett är dåligt.

Men om nu det är något i kosten som inte stämmer, ja då måste man ju testa att göra något annat än det man har gjort alltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar