Sidor

tisdag 20 november 2012

Varför göra det enkelt när man kan göra det komplicerat??

När jag gick på ridskola (för 100 år sedan) fick jag lära mig hur hästens utrustning ska sitta på hästen. Hur långt fram man ska lägga sadeln, hur de olika remmarna på tränset ska sitta. Jag fick lära mig att man skulle få plats med en knytnäve under käkremmen och två fingrar under nosgrimman.

Nu verkar dessa kunskaper hos hästfolk helt ha förlorats och ISES (International Society for Equitation Science) har uppmärksammat att många nosgrimmor sitter så hårt att de skadar hästarna i munnen. Därför har ISES tagit fram en ny produkt som mäter hur hårt nosgrimman sitter.

Vad jättebra! För det är ju väldigt smidigt att bära med sig denna pryl, istället för att använda något man alltid har med sig, nämligen sina fingrar, som även denna produkt refererar till! *IRONI*

Jag blir så trött! Jo, visst har alla olika stora fingrar, men om man inte får in två fingrar under nosgrimman så sitter den för hårt. Oavsett vems fingrar man använder. Och det finns säkert någon glad tillverkare som tvår sina händer för att tillverka denna helt onödiga produkt, men ibland undrar jag vad som hände med det sunda förnuftet?

När jag tränsar mina hästar känner jag alltid efter med fingrarna hur nosgrimman sitter även om jag vet vilket hål jag brukar spänna den i. Det är en reflexmässigt beteende och det borde varje ryttare kontrollera, för man vill ju inte skada sin häst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar