Sidor

fredag 9 november 2012

Funderingar klippning och klippmaskiner

Jag har kommit på mig själv med att bli mer och mer engagerad i ridningen igen, vilket är kul. Veckan som gått har jag tagit mig till ridhus två gånger (en med varje häst) och då händer saker som en följd av detta. För det första har jag ju fått vaccinerat hästarna igen mot A2. Bakgrunden till det är en liiiten tanke i bakhuvudet om att jag kanske nästar år kommer att ta mig ut på en pay and jump eller programridning (KUL!).

När jag nu rider mer märker jag ju att hästarna svettas. Pelle (som faktiskt är till hälften angloarab) har päls som en björn nu (de där fullblodsanlagen sitter väldigt långt inne när det gäller päls). Lång och tät. Efter tio minuter i ridhuset ryker det om honom! Bosse svettas ymnigt året runt. Han har inte lika mycket päls som Pelle men blir ändå svettig som en gris. Detta leder till att jag nu börjar fundera kring klippning av dem båda.

Därför plockade jag fram min fantastiska klippmaskin från DeLaval för att kolla läget på skären. Det är helt omöjligt att säga om de är vassa eller ej bara genom att titta och känna på dem, men det ena paret (jag har två par) kändes lite "taggigare" så de andra får åka med till Granngården för en slipning. Tyvärr har både skären och vissa delar av klippmaskinen lyckats få rostblemmor. Trots att maskinen förvarats i en tätslutande låda på en torr plats. SÅ tråkigt! Varför använder man inte rostfritt stål i de små stålbitar som finns i klippmaskinen??? Och även till skären??? Kostnadsfråga såklart, men jag hade hellre betalat några 100-lappar till för rostfria skär som håller längre!

Bästa klippmaskinen!

En annan sak som fascinerar mig när det gäller klippmaskiner är hur otroligt korkad konstruktionen på maskinen är när det kommer till rengörning. När man skruvar bort skären hittar man en liten "låda" med en massa trånga skrymslen och vrår som är HELT omöjliga att få rent från små hår som dessutom är inoljade så att de fäster ordentligt på plasten och stålet.

Igår försökte jag få rent den mha tandpetare, dammsugare och hushållspapper. Den blev lite renare, men ändå finns det hår och gammalt stöv kvar som jag inte kommer åt. Och jag har inte tillgång till någon tryckluft, så det funkar inte heller. Det borde inte vara så svårt att utveckla en konstruktion på en klippmaskin som gör den enkel att rengöra, tycker jag.

Jaja, jag är mycket nöjd med hur klippmaskinen fungerar i övrigt, den är väldigt tyst (jämfört med många andra klippmaskiner) och den blir sällan varm. Den klipper bra och hästarna accepterar den på ett bra sätt. Till och med Pelle som tidigare varit såpass skeptisk till klippning att lugnande medel krävts går att klippa utan problem med min klippmaskin.

Nu får vi vänta och se vad som händer framöver. Om det blir klippning eller ej. Hästarna blir ju mycket mer lättskötta när de är klippta, samtidigt som det blir mer arbete med täcken hit och dit...

Klippt Pelle för 5 år sedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar