Sidor

torsdag 11 oktober 2012

Oseriösa foderföreläsningar!

Jag såg på Halländska Ridsportförbundets hemsida att Krafft kommer att ha en foderföreläsning i oktober. Jag har sett anonnser för dessa foderföreläsningar förut och alltid undrat om man som hästägare på fullaste allvar tror att någon som jobbar för Krafft (som är ett företag som säljer foder) verkligen är rätt person att föreläsa om hästens utfodring?

De lever på att sälja foder, det är deras uppgift att sälja så mycket foder som möjligt, är då deras foderrådgivning verkligen pålitlig?

Jag gick in på deras hemsida för att försöka få reda på vilken utbildning deras foderrådgivare har. Jag hade förväntat mig någonting på iaf högskolenivå, hästens utfodring är ju faktiskt rätt omfattande och något man läser på veterinär- eller agronomutbilndningen. På Kraffts hemsida står en kort text om att deras foderrådgivare "är en grupp erfarna hästmänniskor som specialiserat sig på hästars utfodring. Flertalet är själva hästägare. Några har gedigna tävlingsmeriter. Alla har stor praktisk erfarenhet av utfodringsfrågor och står i ständig kontakt med hästägare över hela landet. På så sätt får de tidiga signaler om aktuella problem, nya praktiska lösningar och nya behov inom hästsportens olika grenar." De nämner också att alla deras foderrådgivare får internutbildning (förmodligen i hur de på bästa sätt säljer så mycket foder som möjligt).

Ingenstans står det någonting om att de innan de börjar jobba som foderrådgivare har någon slags utbildning inom hästens utfodring eller om hästar öht. Att ha "praktisk erfarenhet" säger ju egentligen ingenting om kvaliteten på de kunskaper de har. Att ha en utbildning (som t.ex. veterinärutbildningen) som baseras på vetenskapliga fakta är en ju en helt annan sak än att ha "praktiska erfarenheter". Vem skulle t.ex. låta sig bli opererad av läkare som har "praktiska erfarenheter" istället för läkarutbildning?

När jag tänker efter så har jag faktiskt sökt jobb på Krafft som foderrådgivare och blivit kallad till anställningsintervju för ett antal år sedan innan jag hade någon utbildning öht, så då ställdes det iaf inga större krav än att man hade ett hästintresse.
Vad jag vet finns det inte någon högskoleutbilning förutom veterinär och agronom inom hästens utfodring. Enligt mig krävs det en rejält djupgående utbildning och därefter flera års erfarenhet och praktiskt utövning av sina kunskaper för att kunna veta så mycket om hästens utfodring att man kan föreläsa och ge råd angående detta, annars är det för mig inte seriöst!

Baserat på dessa fakta är det faktiskt ganska anmärkningsvärt att Halländska ridsportförbundet ställer sig bakom och anordnar en sådan här föreläsning (och dessutom tar betalt). Hade det inte varit bättre att anordna en föreläsning av en veterinär/agronom som är specialiserad på häst och därmed också har en adekvat utbildning och erfarenhet? För att få det hela att bli mer vetenskapligt underbyggt istället för att föreläsningen baseras på ett fodersäljande företags åsikter om foder. Kanske en kombination av en veterinär och en Krafft-anställd där veterinären står för kunskapen kring hur hästens matsmältningssystem fungerar och den Krafft-anställde kan förklara hur de tänker kring sina olika fodersorter?

Det finns dessutom en rad vetenskapliga undersökningar bl.a. DEN HÄR där man tittar på om högpresterande hästar kan klara sig på ett bra grovfoder, vilket verkar vara fallet. Högpresterande hästar är i det här fallet travhästar som tränas väldigt hårt och har en kondition långt ifrån vad vanliga hobbyhästar har, som rids 3-6 gånger per vecka i lågintensivt arbete. Om nu dessa högpresterande hästar klarar sig på grovfoder tror jag knappast att vi med hobbyhästar ens behöver fundera om våra hästar behöver något kraftfoder upptill grovfodret.

Själv har jag inte gett mina hästar kraftfoder under de senaste två åren då de inte ridits i någon större utsträckning och det är definitivt inga problem att hålla dem i hull, tvärtom! Däremot håller de sig betydligt lugnare än tidigare, förmodligen en kombination av dålig kondition och avsaknad av överskottenergi skapad av kraftfoder.

Jag har svårt att tro att Krafft kommer att ta bort sitt foder till "lågpresterande hästar" och istället rekommendera enbart grovfoder, för då missar de ju en väldigt stor del av sin försäljning. Därmed kan en sådan föreläsning som denna aldrig bli något som en hästägare på allvar har nytta utav.

Det ska också tilläggas att dessa föreläsningar förekommer överallt i Sverige och även med andra foderföretag. Många hästägare låter sig tyvärr imponeras och tar till sig allt som foderföreläsarna säger. För givetvis är de som håller dessa föreläsningar väl slipade i retorik och vet hur man presenterar "fakta" så att det framstår som trovärdigt.

Nä, fram för mer seriösa föreläsningar där man faktiskt kan få ta del av nutida forskning och vetenskap på området!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar