Sidor

lördag 27 oktober 2018

Foten håller!

Efter städning och ett snabbt besök i Breared för att handla lite kom jag äntligen ut i stallet för att rida lite. Klockan hade redan blivit fyra innan jag kom upp på hästryggen, så jag hann bara med Bosse idag.

Jag tog på mig lite vintrigare kläder idag. Det var bara fyra plusgrader när jag skulle ut, så det fick bli långkallingar, fodrade ridbrallor, vinterstrumpor, ridkjolen och min underbara vinterjacka från Horze som jag köpte förra året på Gekås.

Jag var lite nervös för min fot, då jag tycker att den har varit lite ondare undertill idag och ända till mittentån och inte bara på utsidan.

Jag började med att ta av Bosses shoesecures. Nu såg det bättre ut än igår då han bara gått med dem på sedan i förmiddags. Dessutom hade han inte varit i de lerigare regionerna av hagen heller, så det var inte så mycket lera innanför dem. Skorna sitter så himla bra nu och hovarna ser fortfarande nyskodda ut trots att det snart är en vecka sedan.

Han var lättborstad idag eftersom all lera regnade bort igår och sedan har han haft täcke på idag, så det gick snabbt och lätt att göra i ordning honom.

Vi kom ut och som vanligt ifrågasatte han stillaståendet vid uppsittningen, men den här gången blev jag riktigt irriterad på honom och röt till och då stod han faktiskt still. Jag kunde sitta upp utan att det gjorde ont i foten och den gjorde inte heller ont när jag hade den i stigbygeln. Hurra!

Den onda foten

Äntligen uppe i sadeln igen!
Solen sken och det var rätt trevligt väder ute ändå. Vinden hade mojnat lite, men det var svalt ute och min klädsel var helt rätt. Vi traskade upp i skogen och idag drog faktiskt Bosse däråt, något han aldrig har gjort förut. Han var så lugn och snäll idag. Helt underbar! Trots att jag inte ridit honom de senaste två veckorna. Det är rätt otroligt ändå!

Jag tycker att han jämfört med förra hösten har mognat väldigt mycket och lugnat sig otroligt mycket. Han skrittade lugnt och fint i skogen, var inte sådär stissig som han kunde vara förra året. Visst, ibland tittar han på någon sten eller något annat "farligt", men han gör inga vändningar eller hopp rakt upp i luften. Det känns väldigt kul!

Nu har vi bra förutsättningar att få en bra vinter, med skor som sitter på och med samma upplägg som förra vintern. Ridning lördagar och söndagar ute i naturen. Om han känns fin så kan det bli ett ridhuspass också i mitten av veckan. Kommande vecka tänker jag rida i paddocken en kväll och se hur han tar det. Det är ju ljust i alla fall till efter klockan fem kommande vecka och då hinner jag att rida där om jag är snabb.

Jag hoppas ju att det kommer att fungera med shoesecure fortsättningsvis också så att han kan få behålla sina skor i vinter, det hade ju varit grymt bra!

Idag var vi ute i skogen och det blev mest skritt, endast lite trav och det kändes lugnt och fint. Han har inte tappat så mycket trots att det känns som om jag inte ridit någonting i höst pga alla tappskor. Men han har en bra grund att stå på, så han är i rätt bra skick ändå konditions- och styrkemässigt. Men det behövs mer styrka och kondition som jag hoppas kunna bygga upp nu i vinter.

Med en bra foderstat också med tillräckligt med protein ska han kunna bli riktigt fin lagom till våren och ljuset kommer!

Bosse i solen och skogen
När vi kom tillbaka såg jag avmaskningssprutan som låg i sadelkammaren, så den fick han som "belöning" efter ridturen:). Axiluren fick han mot springmaskarna och den skulle ges två gånger med fyra veckors mellanrum.

Naturligtvis fick han godis också, precis som vanligt! Nu hoppas jag att alla jäkla springmaskar är borta för gott! Sommarhagen ska mockas i vinter också för att undvika att eventuell smitta sprids vidare!

Avmaskning!
Jag var så nöjd med honom idag och jag var också supernöjd med att kunna rida utan att foten gör alltför ont. Dock kände jag att det kunde göra lite ont ifall han gör några oväntade rörelser där belastningen landar i foten, så det var ju bra att han var så lugn och fin!

Efter ridturen spolade jag rent hovarna ordentligt efter ordination av hovis. Hans hovväggar bak har fallit sönder lite närmast skon och det beror på att det har kommit in lera och bakterier som äter upp hoven. Så de blev rena och fina och fick sedan en omgång med hovbalsam så att de blev riktigt fina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar