Sidor

onsdag 23 december 2015

Svettigt på hästryggen!

Idag är det dagen före julafton och det är allt annat än vinterstämning här. 10 plusgrader och en sol som håller på att bryta igenom den grå molnmassan. När jag släppte ut hästarna i morse blev jag attackerad av knott! Helt otroligt!

Igår blev det inte ridning som planerat. Istället blev huset städat, pepparkakorna bakade och julgranen klädd. Det började dessutom regna rätt så snart efter att jag hade ätit frukost, så det kändes som ett bra beslut. Bus-Bosse kunde ju behöva en vilodag ändå.

Jag hade egentligen också behövt en vilodag kände jag efter att ha varit igång i några timmar. Det kändes som om hela höger "filé" på min rygg har svullnat upp och jag har haft ordentlig värk där hela natten. Så när jag vaknade kletade jag på lite super-liniment.

Det gjorde gott. Det värmer ju, så smärtan försvinner. Så jag kunde mocka och slå ut en vägg i stallet utan att ha alltför ont. Ja, väggen i stallet var alltså en vägg mellan de två kättar som är kvar efter ombyggnationen. Min plan är att köra in alla spånbalar längst bort när de kommer, så att alla får plats där. Sedan ska jag ha ensilagebal ståendes där, men det får vänta tills vi har en dubbeldörr så att balarna kommer in genom dörren.

Efter frukost fixade Älsklingen och jag veckans fakturor och sedan for han iväg med dem. Så då tänkte jag att jag får väl rida då. Sagt och gjort!

Tyvärr har det kommit ännu mer regn i natt och det var inte att tänka på att försöka rida i paddocken. Där stod alldeles för mycket vatten. Så då hade jag några alternativ kvar. Rida ut eller gå bort till ridhuset.

Jag tänkte att det blir bra variation för honom att gå till ridhuset. Det blir som uteritt, miljöträning och "riktig" ridning i ett och samma pass.

För någon vecka sedan beställde jag Hippsons ridövningsböcker (de hittar man HÄR). De kom hem i brevlådan igår, så när jag var klar med allt annat började jag studera dem. Väldigt bra böcker, tycker jag. Fakta om hästens utbildningsskala varvat med övningar som förklaras väldigt bra. Även syftet med övningarna och vilka misstag man kan göra, samt vilken utbildningsnivå de passar. Fantastiskt bra!

Rekommenderas!
Jag tog med mig några av övningarna till ridhuset idag. Vägen till ridhuset var lite spännande. Jag vet att han brukar vara lite stressad vid "farliga bondgården" och vid hagarna där det går hästar som är lite busiga. Så jag höll mig på marken. Tur var väl det, för det var extra spännande på båda ställena idag. Som tur var lugnade han faktiskt ner sig när vi väl kom in i ridhuset (fast att vi inte har varit där på flera år) och det gick att sitta upp och rida på en gång.

Fördelen med att ha gångavstånd till ett ridhus är ju att hästen och jag själv är uppvärmda när vi kommer dit, så det är bara till att börja jobba. Mitt liniment värmde ju på bra, så jag var svettig redan när jag kom till ridhuset.

Vi jobbade mycket övergångar, volter, skritt, trav och galopp. Galoppfattningarna sitter bättre och bättre, men det gäller att få honom lite kvickare för hjälperna. Han jobbade på bra och helt plötsligt hade det gått 40 minuter.

Det var så skönt att rida på bra underlag, inte bli nedsmutsad med grus överallt och slippa blåsten.

Jag insåg dock att långkallingar, långärmad tröja och säkerhetsvästen utanpå det var i det varmaste laget. Det är väldigt varmt ute just nu. Det hade nästan gått att rida i t-shirt.

Och på vägen hem blev jag ännu svettigare eftersom jag gick den vägen också och hade Bosse Bulldozer som ville klia sitt huvud mot mig, som jag fick parera hela vägen.

Imorgon blir det vilodag (såklart), men på fredag får det nog bli en riktig uteritt. Han var så cool utöver "farliga gården" och de busiga hästarna, så det ska nog gå bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar