Sidor

onsdag 30 december 2015

Ledbruten...

Det har blivit lite mindre träning än vanligt den sista månaden. Så nu när jag tog jullov tänkte jag utöka träningsmängden och ta mig upp på, för mig, mer "normal" träningsmängd. Jag kan inte påstå att jag har lyckats med det. Och varför då, kan man ju undra?

Jo, jag har alltså börjat rida igen. Vilket jag har gjort ganska intensivt tills för fem år sedan. När jag red som mest var jag långt ifrån den kondition och fysiska hälsa jag har idag. Men jag led sällan av någon träningsvärk. Visst, jag kunde bli lite trött i korsryggen efter 3-4 timmar på hästryggen, men inte så att jag kände mig särskilt dålig.

Jag red i princip varje dag. 2 hästar. Upp emot 10-12 pass i veckan. Och det var intensiva pass många gånger. 1½ timmes hoppträning t.ex. Eller 1 timmes dressyr. 2 timmar på terrängbanan. Ytterligare ett pass med häst nr 2.

Men jag klarade inte att springa i tio minuter ens, än mindre en timme, något som jag idag räknar som ett "normalpass". Jag upplever också att jag var betydligt mindre stadig i sadeln jämfört med nu. Idag känner jag mig mycket mer balanserad på hästryggen. Hästen kan hoppa två meter åt sidan utan att jag påverkas. Hände det för fem år sedan fick jag tugga grus.

Så jag känner mig betydligt bättre rustad för ridningen. MEN... Nu de här två veckorna med ridning upplever jag istället att jag blir så fruktansvärt trött i kroppen, framför allt ryggen. Jag känner mig helt ledbruten!

Jag har sådan värk i de stora ryggmusklerna att jag vaknar varje gång jag vänder mig när jag sover. Och efter måndagens äventyr där jag fick problem med att leda Bosse har jag en fruktansvärd värk i armarna.

Så att ens fundera på annan träning har inte funnits på kartan. Jag har inte orkat. Och det känns jättekonstigt! Normalt sett brukar jag på sin höjd få lite träningsvärk i musklerna som sitter på insidan av låren, de där musklerna som man bara använder när man kniper sig fast i sadeln (vilket man ju egentligen inte ska göra, men det är svårt att slappna av när Bosse drar iväg i sin JÄTTE-galopp).

Så inför 2016 tänker jag fortsätta rida och fundera på hur jag ska orka både den vanliga träningen och ridningen. Jag vill få igång Bosse ordentligt och jag ska genomföra Tjejklassikern. Det måste funka!

Jag har i och för sig märkt att det går bättre att t.ex springa före ridningen, men det är svårt efter, då jag är så trött i kroppen. Så morgonträningspass för mig själv och ridning efter det kanske kan vara lösningen på problemet...?

Hur fasen får man ihop allt???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar