Sidor

tisdag 29 december 2015

Från botten till toppen!

I morse gick jag ut och gav hästarna mat, så fick de äta medans jag åt frukost och sedan gjorde jag i ordning Bosse för att rida direkt efter min frukost.

Det var rätt smidigt, han hade ju inte hunnit bli smutsig sedan igår, så det gick snabbt och lätt att borsta honom. Dessutom var ju hovarna nu torra och fina så de gick fint att kratsa och se över. Än så länge sitter skorna, men sömhuvudena på bakskorna är redan väl slitna. Jag knackade till alla sömmar och sidokappor så att ingenting ska komma lös.

Igår hade jag en tanke om att kunna rida i paddocken idag, men när jag kom ut såg jag att marken var frusen, så det var ju inte att tänka på. Istället styrde vi kosan mot ridhuset. Även idag ledde jag honom, eftersom vi har vissa svårigheter med att ta oss fram förbi vissa ställen. Till skillnad mot igår så hade jag istället ett grimskaft i bettringarna.

Det gick mycket bättre att leda honom idag. När jag har grimskaftet finns det inga tyglar att tugga på, som han gärna ville göra igår. Dessutom får jag lite mer utrymme till honom och idag var han inte så stissig utan gick lugnt bakom mig. Eller lugnt och lugnt, han försökte ju hela tiden hugga mig i ryggen. Något måste man ju krångla med!

Det gick bra hela vägen och han skötte sig väldigt fint. Han verkar redan ha fått rutin på vägen dit!

När vi kom in i ridhuset var han hur lugn som helst och jag satt upp direkt på honom. Idag hade jag inte så mycket kläder på mig som igår, men det var riktigt kallt i ridhuset. Sådär råkallt som det bara blir i ett ridhus. Men jag fick rida mig varm.

Det blev det vanliga grundarbetet. Övergångar, volter, sidoförflyttningar. Vi travade över ett litet kryss som stod på diagonalen. Han fattade galopp efter, men det blev höger galopp och vi kom ut i vänster varv. Men han galopperade på bra. Det är nästan lättare rida honom i förvänd galopp än i rätt. Han blir lugnare av någon anledning.

Jag bröt av galoppen efter något varv och sedan skulle vi fatta vänster galopp i vänstervarvet. Han fattade höger flera gånger innan jag till sist fick ordning på bogarna och han fattade rätt.

Han är väldigt storgalopperad och han har en enorm energi i galoppen, vilket gör att man som ryttare gärna vill bromsa och blir hängande i tyglarna. Något att jobba på alltså. Däremot gick det bra när jag skulle sakta av och han minskade galoppen, då blev det mycket lättare att reglera.

Men galopparbetet går allt bättre nu, tycker jag. Vi gör stora framsteg för varje träningspass, tycker jag! Det är dock svårt att vara helt konsekvent i sin ridning. Att ge exakt samma hjälper för varje sak man begär av honom. Det är nog det svåraste med ridningen. Samtidigt märker jag ju hur bra det går när jag är konsekvent.

Det blev i alla fall ett mycket bra pass och jag var så nöjd med honom idag! Det är nästan som när man har ett dåligt löparpass, då vet man att det bara kan bli bättre nästa gång. Men det vet man ju å andra sidan aldrig med en häst, eftersom det är beroende av hans humör också. Men det är ändå en härlig känsla när man får vara nöjd, istället för frustrerad och arg.

Även skritten hem gick bra. Inget krångel där heller. Förutom de små bustricken han håller på med. Det är alltså bättre att sitta på honom än att gå bredvid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar