Sidor

lördag 5 december 2015

Lite småprojekt

Idag har jag fortsatt på temat "bättre sent än aldrig". Regnet har öst ner hela dagen och det blåser, emellanåt rätt ordentligt. En sådan dag kan man lägga sig i soffan och bara lida av det dåliga vädret eller så kan man gå ut i stallet och få lite saker gjort.

Jag valde det senare (såklart, annars hade jag ju inte haft något att blogga om...). På väggen mot mjölkrummet har i alla år funnits en lucka. En lucka som, på den tiden det fanns kor i stallet som mjölkades med maskin, användes till mjölkmaskinen. Den där luckan, som jag tycker är ganska ful har jag funderat väldigt länge på att göra något åt. Jag har faktiskt funderat på det sedan någon gång på 90-talet då jag började fundera över hur man kunde göra i ordning stallet.

Äntligen har jag kommit på vad jag vill göra med den där luckan. Ta bort luckorna och skruva dit en plywoodskiva som jag ska sätta en whiteboard på. Alltid bra att kunna skriva upp saker ifall det är något speciellt och hänga upp viktiga saker, som t.ex. telefonnr till veterinär och hovslagare.


Den fula luckan
Jag hämtade kofoten och började bända loss de gamla gångjärnen. De var lite tjuriga, men till sist fick jag loss dem. Sedan hämtade jag plywoodskivan, cirkelsågen, skruvdragaren, tumstock, penna och vinkelhake. Jag mätte noga upp hålet och ritade upp på skivan hur det skulle sågas. Jag sågade till skivan och den passade perfekt (såklart). Sedan satte jag fast den med lite skruvar och så här blev det:

Skiva på plats
Så nu väntar jag bara på whiteboardtavlan. Jag beställde en igår och hoppas att den dyker upp snart!

Detta tog inte heller så lång tid, bara en halvtimme eller så. Helt ok, tycker jag.

När jag ändå var igång tänkte jag att nu SKA jag göra klart sadelkammarväggen. Det är mer än ett år sedan jag skruvade dit de stora skivorna, läs om det HÄR. Sedan dess har jag TÄNKT att göra det. Bockarna har stått kvar i stallet, likaså de OSB-skivor som blev över. Såhär såg det ut innan jag började:

Översta biten mellan reglarna och takbjälkarna ska sättas igen
Jag mätte, sågade och skruvade. Hittade ett svalbo i isoleringen. Fortsatte mäta, såga och skruva- Och till sist hade jag fått klart det!

Klart för målning
Så himla gött att få det gjort! Tyvärr går det inte att måla nu, då det är alldeles för fuktigt och kallt, men så snart här blir väder ska jag fixa det! Det tar inte lång tid! Och det är ganska mysigt att måla ändå. Framför allt är det väldigt tillfredsställande att bli färdig med saker!

Klockan hade hunnit bli lunch innan jag var klar med detta, så jag gick in och åt lite innan jag gick ut igen och började städa. Bar undan bockarna. Sopade ut gammalt bös från en av kättarna där jag haft hö tidigare. Sopade stallgolvet i HELA stallet. Städade i sadelkammaren och plockade undan grejer som inte behöver ligga framme eller som ska slängas.

Det blev väldigt fräscht och fint i hela stallet nu. Känns riktigt bra! Som en julstädning! Det skulle ju vara gjort i somras, men då hade jag inte motivationen. Så när man får motivation är det lika bra att jobba på.

När jag var klar med stallstädningen var det dags att ta in hästarna. Så hade den dagen gått. Men det känns som en bra dag då jag har fått väldigt mycket gjort! Skönt med ordning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar