Sidor

söndag 3 mars 2019

Löptur, biltur och ridtur

Igår vaknade jag tidigt i vanligt ordning. Jag var ute i stallet innan sju och gav hästarna mat, släppte ut dem samt mockade och gjorde i ordning.

När jag skulle skruva i Bosses skoskydd skulle jag flytta honom åt sidan. Han har inte precis världens bästa koordinationsförmåga, så han ställer ena framhoven på skoskyddet på den andra och fastnar där och håller på att gå omkull. Ja, vad säger man...? Klantig häst! Det gick i alla fall bra och han lyckades inte skada sig som tur var. Jag lyckades få allt på film istället då jag filmade en liten stallfilm.


När stallet var klart var jag sugen på att få in ett löppass före frukost. Klockan var ju inte så mycket. Så jag gick in och tog på mig löparkläder och gav mig ut med Selma. Det var rätt dimmigt och grått ute och rätt så kallt. Bara ett par plusgrader och en riktigt kall vind.

Jag testade mina nya fina skor och jäklar vad härligt det är att springa i nya skor! Dämpningen är härligt mjuk och jag fick en helt annan känsla i löpningen än med de gamla lite stumma skorna. Så det gick bra, jag kände mig pigg och stark hela vägen. Drygt fem km fick vi ihop och nu börjar det kännas kort. Det börjar faktiskt kännas som om jag har kommit igång bra med löpningen igen och det är jättekul!

Dagens runda
Jag tog en dusch efter löprundan och sedan åt vi frukost. Klockan hade inte ens blivit tio när vi var klara med det och vi beslutade oss för att ta en liten åktur i min nye bil och passa på att besöka min mor nere i Falkenberg.

Jag hade inte laddat den över natten då det var rätt mycket batterikapacitet kvar och det var inga problem att köra till Falkenberg och tillbaka. Den är väldigt skön att köra, men det blir ett helt annat körsätt. Jag har väl aldrig varit en särskilt aggressiv bilförare, men när jag hela tiden ser vad som plockar batteri så blir det ett ännu lugnare körsätt. Det handlar om att kunna köra så långt som möjligt snarare än så fort som möjligt. Så det blir ett helt annat sätt att tänka kring körningen.

Det känns också som att jag kör gratis. Det är en enorm skillnad på att fylla en dieseltank på en bil och se tusenlapparna fara iväg och att bara stoppa in en kabel i elkontakten. Det gör man ju varje dag med alla elektriska prylar man har utan att tänka på att elen faktiskt också kostar pengar.

När vi kom hem igen hade vi lite mer än hälften kvar av batteriet och jag tyckte att det var dags att ladda. Rätt gött att kunna "tanka" hemma. Det påminner mig faktiskt om när jag var liten och vi hade en egen dieseltank hemma på gården där pappa tankade traktorn.

Dags för "tankning"
När vi kom hem var jag lite frusen och jag tog en kopp te i väntan på att ge mig ut och rida. När jag satt i soffan fick jag ett trevligt telefonsamtal och jag kom ut lite senare än tänkt. Men nu är det ju ljust ute länge, så det var ingen större brådska egentligen.

Jag hade i alla fall laddat alla Pixio-grejer och var redo för att filma ett pass i paddocken, så jag började med att sätta upp de grejerna och så provfilmade jag lite medans jag plockade fram lite bommar.

Planen var att galoppera lite över bommar, tre bommar på långsidan med drygt sex meter emellan och sedan två bommar på diagonalerna för att kunna jobba med galoppombyten.

Bosse var pigg och energisk. Härligt att han är så framåt utan att han ska hålla på och hoppa och studsa. Det är mer att han äntligen har sin framåtbjudning. Tänk att det tog nästan 1½ år innan jag fick tillbaka framåtbjudningen! Men det har helt klart varit värt allt jobb!

Jag värmde upp honom i skritt och trav. Övade lite trav i nedsittning och det kändes ok, men jag såg på filmen att det ser för jävligt ut. Som jag studsar i sadeln! Ja, där har vi en grej att öva mer på!

Han svarar bra framåt, men det är fortfarande lite jobbigare att svara bakåt, men det gäller att fortsätta jobba på det och vara väldigt konsekvent framöver. Det är inte det att han inte stannar eller saktar av, utan det är mer att det tar tid. Men det hänger säkert också ihop med styrka och balans så det kommer säkert framöver.

Galoppen sedan gick också väldigt bra. Han fattade galopp direkt när jag bad honom och vänstergaloppen var så fin och balanserad! Samtidigt orkar han och har bra framåtbjudning även i galoppen.

Det gick bra med galoppbommarna som låg lite här och där, men han har fortfarande svårt att få plats mellan de tre galoppbommarna. Fast han har blivit betydligt bättre.

Jag gjorde lite rundor över diagonalerna där jag saktade av och fattade ny galopp för att förbereda för galoppombyte. Sedan körde vi några försök till galoppombyte över diagonalbommarna och det gick rätt bra. Han bytte med ena benparet några gånger och någon gång gjorde han faktiskt helt korrekt. Så duktig! Jag är fortfarande superimponerad över att han fattar att han ska byta galopp. Som om det ligger naturligt för honom. Så kul!

Detta är alltså andra gången vi övar galoppombyten och det går redan lite bättre. Det kommer att bli massor av övning på det detta år, så snart ska vi nog kunna göra det på ett bra sätt också!

Överlag var jag väldigt nöjd med honom igår! Han är så kul att jobba med nu när han vill jobba och verkar tycka att det är kul. Det är också kul att han orkar göra ett ordentligt galopparbete. Igår blev det 12 minuter galopparbete, vilket var lika mycket som vi travade enligt Equilab-appen. Så det är ju en väldigt stor förbättring!

Nu sitter jag och tittar på Vasaloppet och ska försöka redigera filmen också så ska jag snart ladda upp den på Youtube!

Från lördagens film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar