Sidor

lördag 23 mars 2019

Hoppning!

Denna lördag vaknade jag pigg och utvilad vid halv sex. Jag gick upp och gav hästarna frukost, fixade lite tvätt och åt frukost själv. Sedan gick jag ut i paddocken och gjorde i ordning en fem-och-en-halva.

En fem-och-en-halva är en övning där man kommer i trav på en bom, ca 2,2-2,5 fram till ett kryss, över krysset är det tänkt att hästen ska fatta galopp, ta ett galoppsprång fram till en oxer. Tanken med övningen är att hästen kommer rätt på oxern varje gång. Om man nu inte heter Bosse och har världens största galopp...

I alla fall så började jag värma upp honom i samtliga gångarter. Han var lite mer framåt idag än i torsdags. Han tjurade en gång i traven där han bröt av vid ett tillfälle och sedan var han lite seg första galoppen, men sedan kom han igång bra!

Han var jättefin i samtliga gångarter. Jag gjorde många övergångar fram och tillbaka och det är otroligt vad han lyssnar mycket bättre på mig nu än för ett år sedan! Både framåt och bakåt! Jag lyckades sätta några galoppfattningar från skritt också, så kul att han har såpass bjudning och styrka att han klarar det!

Han fick pusta lite innan jag började rida på dagens övning. Den stod på medellinjen så jag kunde komma ur båda varven så jag körde varannan vänster, varannan höger. Jag var lite smånervös första gången. Vet egentligen inte varför, han har ju hoppat denna övning förut och det har gått bra, så vad hade jag att vara nervös över?

Första gången gick bra, han gjorde precis som han skulle och hoppade lugnt och fint över oxern. Vi körde två gånger åt varje håll innan jag höjde oxern lite grann. Då knackade han i oxern några gånger och jag insåg att det kanske kunde bli lättare för honom om jag rätade upp mig mellan krysset och oxern så att jag inte tyngde ner honom i framänden och det funkade ju såklart!

Några gånger började galoppera för tidigt och då blev språnget över krysset för långt och han fick väldigt kort. Men jag fick hålla in honom noggrant så att han inte fattade galopp för tidigt. Någon gång travhoppade han oxern och då fick han lite långt fram, men det gjorde han bra ändå.

Det gick så himla bra och jag var så glad över hur duktig min fina häst är! Så kul! Jag höjde en gång till och då låg oxen på drygt 75 cm. Det är högre än vi har hoppat på typ nio år. Det blev ett bra pass och nästa gång kommer jag att hoppa denna övning igen, höja oxern lite mer och sedan kan han nog den övningen så att vi kan göra något annat framöver.

Dagens övning
När vi var klara skrittade vi av en kort runda ner mot bäcken. Trots att det blåser en hel del var han hur lugn som helst och verkade nöjd med tillvaron!

Nöjd kille!
Nu ska jag ut och mocka! Först boxarna och sedan blir det sommarhagen. Denna helg SKA jag bli klar med det tråkiga jobbet! Gräset har ju redan börjat växa så det dröjer inte många veckor innan jag kan låta hästarna gå på bete nu. Det ska bli så skönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar