Sidor

fredag 22 mars 2019

24 timmars fasta

Idag är det fredag och ännu en arbetsvecka är till ända. Fredagar brukar vara min faste-dag. Det är så härligt att fasta och sedan äta veckans bästa mat som brukar vara på fredagar.

Jag åt min sista måltid igår strax efter klockan sju på kvällen och idag har jag levt på te och vatten. Ibland kommer det små hugg av hunger. Ofta i samband med att andra äter. Annars tänker jag knappt på att jag inte äter längre. Vid lunch tog jag en kopp te och efter det så började energin stiga.

Hjärnan klarnade och jag lyckades både läsa och förstå ett dokument som jag har kämpat med att få tid att läsa rätt så länge. Så skönt att få avklarat det och få en massa insikter om vår verksamhet. När min todo-list var klar kunde jag gå hem med gott samvete!

Det är rätt häftigt ändå att energin stiger när jag inte äter. Helt tvärt emot den logik jag levde efter förut, då jag var övertygad om att det var farligt att inte äta varannan timme.

Ju längre fastan är, desto mer energi får jag. Jag dricker rätt mycket vatten dock, jag har nog fått i mig en liter idag. Men det är viktigt att dricka. Det finns de som praktiserar torrfasta där man inte ens dricker eller utsätter sig för någon sorts vatten (tvättar inte ens händerna - URK!) men det är inte min grej.

När jag kom hem tog jag på mig löparkläder och stack ut en runda med hundarna. Jag lyckades tima denna löprunda med att solen visade sig och det blev rätt behagligt ute, närmare tio plusgrader.

Det gick så härligt lätt att springa idag! Första kilometern gick på supersnabba 5:44. Jag tror inte att jag någonsin har sprungit den kilometern, som mestadels är uppför, så fort! Vilken start! Vovvarna var pigga och glada, men jag höll ett tempo som var lite för högt för dem så de drog inte ens runt mig.

Två pigga och glada vovvar!
Jag sprang sju kilometer på 38:15 och inte en enda kilometer var över sex minuter, den långsammaste kilometern var faktiskt den första! Den sista gick på 05:18 minuter. Jag kan inte förstå detta! Det var ju inte så att jag sprang allt vad jag kunde, utan det var liksom vanligt joggingtempo. Jag fattar ingenting! Hur kunde jag plötsligt bli så snabb???

Dagens runda
Det som händer i kroppen vid fasta är att när glykogenet är slut så börjar kroppen använda fett som bränsle och det är ett bränsle som heter duga! Det tar ju dessutom aldrig slut. Så mycket bättre än kolhydrater som tar slut när man minst anar det.

Det är också en skön känsla att springa när det inte längre finns någonting i magen som tar emot eller skvalpar.

Hundarna var nöjda med att få springa och när jag var klar med löprundan tog jag in hästarna. När jag öppnade den undre grinden fick Pelle ett spel, pep till och trodde att jag öppnade båda grindarna. Men det gjorde jag inte! Jag kopplade ett grimskaft på Bosse innan jag öppnade den övre grinden och Pelle for in i raktetfart. Som tur var så var Bosse lugn i alla fall och skritta in.

Jag spolade rent hans ben och hovar från lera innan jag tog av skoskydden, kratsade hovarna och tog av hans täcke. Imorgon ska jag rida efter frukost och släpper inte ut hästarna innan. Därefter blir det prio på att mocka klart sommarhagen. Denna helg SKA jag bli klar med det! Det är viktigast förutom ridningen!

Efter hästarna passade jag på att plantera lite vårblommor. Det är ju helt underbart att kunna göra det nu! Det är verkligen en speciell känsla att köra fingrarna i jorden såhär på våren. Och så fint att få lite härlig färg i blomkrukorna!

Jag gjorde i ordning de två krukorna som står vid grinden, de två som står vid stallet och den stora krukan som står på altanen. Riktigt fint blev det!

En av de nyplanterade krukorna
Det händer så mycket i rabatter och krukor just nu! Det är så kul att se att det kommer upp blommor både här och där! Jag skördade lite gräslök för första gången i år. Jag skulle nämligen göra lite kryddsmör till kvällens mat. Jag har ju gräslöken i krukor och så ställer jag in dem i växthuset på vintern så de hinner komma rätt långt tidigt på våren.

Gräslöksskörd
Jag plockade också ett gäng påskliljor som växer i en av hästhagarna. De är ju lite tidiga med tanke på att påsken ligger i mitten på april i år, men vad gör det, de är fina att ta in i alla fall!

Påskliljor
Jag tog en dusch innan jag började med kvällens mat. Entrecôte stod på menyn. Så grymt gott! Och ett ypperligt sätt att bryta fastan! Till det stekte jag lite vaxbönor och bruna champinjoner, lite granatäpple och spenat. Och så kryddsmöret förstås!

Så god mat!
Jag blev snabbt mätt och fick knappt i mig all mat, men nu behöver jag i alla fall inte äta mer idag! Det blev nästan exakt 24 timmars fasta och en superbra start på helgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar