Sidor

söndag 24 mars 2019

Hästen som aldrig blir trött

I natt vaknade jag av att Magnus snarkade och när jag hade puttat på honom ett tag insåg jag att jag hade lyckats dra ut öronpropparna, så det var ju inte att tänka på att somna om i det oljudet.

Jag gick och lade mig i gästsängen istället. Det var stjärnklart och månen sken, men jag såg inget av det utlovade norrskenet. Jag somnade om rätt omgående och lyckades sova ända till halv sju.

Jag gick i vanlig ordning ut i stallet och gav hästarna frukost och åt sedan frukost själv. Jag slöade inte i soffan så länge, utan var uppe på hästryggen redan kl nio. Jag hade tänkt filma ridturen med min GoPro, men den var helt död trots att jag hade laddat den. Skit också. Men sedan när jag kom in insåg jag att jag nog inte hade laddat den som jag trodde, men nu lyser den i alla fall så jag hoppas att den blir laddad och fin!

Idag var jag sugen på en rejäl skogsrunda och tog vägen om golfbanan i Torstorp. Bosse tyckte att ett par golfspelare var väldigt läskiga och jag hade nästan problem med att få förbi honom. Knashästen.

Han var pigg och framåt och gick och spanade på lite allt möjligt, men han gick ändå framåt och var inte dum eller så. Det blev mest skritt tills vi hade passerat ardennergården som han tycker är lite spännande. Ardennerhästar överallt:).

Vi travade länge och väl på asfalten upp i skogen och när han fick trava var han inte lika tittig längre. När sedan asfalten äntligen övergick i grus galopperade vi och det blev ordentlig fart. Tårarna rann på mig och det var så himla kul!

Vi kom upp till parkeringen vid Bexells stenar där det stod en bil, så vi tog det lite lugnt innan vi mötte två löpare som troligtvis ägde bilen. Därefter rejsade vi på i galopp. Han är så stark nu och orkar hela vägen upp för alla backar.

Han blev svettig, men inte särskilt trött. När vi saktar av tar det bara någon minut innan han börjar halvtrava och vill iväg igen.

Läser på en av alla talande stenar

Fina grusvägar
Vi skrittade den långa backen ned mot Valasjön. Stundtals känns det som om vi var på väg ner i sjön, så mycket lutar det. Men det är så vackert! Mycket vatten är det i sjön nu. Rätt stor skillnad mot i somras då stranden var bred.

Vackra Valasjön

Vägen utmed sjön
När vi kom ner till sjön var det galoppläge igen och vi fräste på där. Han hade mest galopperat i vänster galopp som är hans starkaste galopp, men jag lyckades få honom att fatta höger också så då fick han galoppera på i den galoppen också.

Vi mötte inga, varken människor, djur eller bilar så det var bara till att galoppera på och när vi kom upp mot Lyserna var han faktiskt lite tröttare och lite flåsig. Med all rätt.

Vi kom ut på landsvägen och skrittade lugnt ända tills vi kom in i skogen, då skulle det travas igen. Jag fick faktiskt hålla in honom i den långa nedförsbacken mot Obbhult eftersom han ville trava.

När vi kommit ned för backen fick han trava och det gjorde han hela vägen ut till Obbhults gård. När vi sedan vände hemåt ställde han sig och kliade sig mot frambenen och efter det gick han med näsan i backen. Jag tror att han var trött då faktiskt.

Han fortsatte så och så skulle han trava igen, men då med näsan nere i backen, snacka om lång och låg.  Men när vi skrittade sista biten hem skulle ha trava, så tröttheten försvann:).

Jag insåg att jag hade glömt att sätta på honom benskydden och var lite orolig för hur benen såg ut efter det, men han hade faktiskt inte slagit sig någonstans, så det gick ju bra. Men såklart alltid bättre att ha benskydden på om olyckan skulle vara framme!

Nästan två timmar var vi ute och det var helt underbart! Så kul runda! Dock var det jäkligt kallt ute. Jag lade in mina värmesulor i garderoben för jag tänkte att de inte behövs nu längre. De hade jag behövt, fy vad jag frös om tårna!

Jag trackar alla ridpass med Equilab och det är så intressant att se hur man rider. Nästan 30 minuter trav och drygt 16 minuter galopp. Det är grejer det!

Dagens runda!
När jag var klar släppte jag ut hästarna i hagen och sedan mockade jag och gjorde fint i stallet. Sopade ordentligt idag. Fyllde på sista kutterspånbalarna, så skönt att vara av med dem! Sågspånet är ju så mycket mer lättmockat!

Därefter tog jag tag i att putsa lite lädergrejer. Gjorde rent vinterstövlarna och ställde in dem i huset, plockade bort lite reflexvästar och andra vintergrejer som låg och skräpade. Putsade tränset, martingalen, stigläderna, sadeln, ridskorna (som håller på att falla i bitar, måste köpa nya) och stövelskaften.

Det var verkligen välbehövligt, jag har slarvat lite med putsandet den senaste tiden. Det bästa är ju att putsa av grejerna lite snabbt efter varje ridpass, men då är orken ofta slut, så då blir det inte av. Ibland så behöver ju grejerna lite bättre putsning också då jag tar isär allt och smörjer in med läderbalsam.

Jag insåg att sadelkammaren behöver städas nu också, det är mycket grus och gammal lera som ligger överallt, men det kan jag göra en dag när det regnar eller när jag inte har något bättre att göra. Nu ska vi köra in en ny bal till hästarna och sedan blir det lite trädgårdsarbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar