Sidor

torsdag 5 januari 2012

De nya licensreglerna


Nu är det nytt år och nya regler och priser på licenser för tävling inom ridsport.
Det nya är att en licens oavsett nivå inom Sverige kostar 750 kr istället för 200 kr som den lokala licensen kostade tidigare, dvs en höjning med 275% för oss som bara tävlar lokalt. Det finns dock ett alternativ som är endagslicens som då kostar 150 kr. En annan sak som är ny är att livstidslicens för häst tas bort (alla som redan har får ÄN SÅ LÄNGE behålla den) och ersätts med en ny årslicens för häst som kostar 200 kr.

Summan av kardemumman är att den stora mängd ryttare som tävlar på lokal nivå, dvs bredden, (jag t.ex.) får betala mycket mer för att tävla och de som tävlar regionalt och nationellt får betala lite mindre. Och en annan effekt är att det för många inte ens är intressant att tävla överhuvudtaget längre. Min strategi (om jag får mig och mina hästar i form) är att åka på Pay and jump och programridningar istället, eftersom om man som jag endast tävlar 90 cm och 1 m ändå nästan bara får rida just bedömning Clear Round. Då slipper jag dyra licenser, medlemsavgifter i klubbar (och krav på att hjälpa till på tävlingar) och betala 10 kr varje gång jag anmäler mig i TDB eftersom Pay and jump inte får köras via TDB. Det bästa är också att det oftast är anmälan på plats som gäller och då behöver man inte förlora en massa pengar i inbetalda avgifter om något händer.

Men det intressanta i det här sammanhanget är att när SvRF dagen innan julafton gick ut med nya regler om loggor och fick en protestlista med 4300 namn så gjorde de snabbt en pudel och "frös" den regeln. Det finns en  namninsamling  mot de nya licensbestämmelserna som har över 3000 namn och det finns även en Facebook-grupp med 4202 medlemmar som protesterar mot detta, men i denna fråga har SvRF inte ändrat sig. Varför? Kan det vara för att de räknar med att licens-regeln kommer att inbringa en massa mer pengar och att folk kommer att betala ändå? Och borde det inte vara fler som är arga på SvRF för att de gör allt för att göra ridsporten till den rikemanssport som man ständigt blir anklagad för?

Förut fanns det lättillgänlig statistik över hur många medlemmar klubbarna har och hur många som har löst licens, jag hittar dock inte detta på http://www.ridport.se. Men det hade varit oerhört intressant att se hur de nya bestämmelserna påverkar antalet lösta licenser jämfört med hur det har sett ut tidigare år. Men det lär vi nog aldrig få se, SvRF är ju inte direkt kända för att vara tydliga eller särskilt smidiga...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar