Sidor

tisdag 1 december 2020

Veterinärbesök och annat

Igår var jag i ridhuset med Bosse för att rida lite dressyr. Fokus på galopp från skritt. Han verkade pigg och fräsch på vägen dit och jag började jobba lite i skritt och satte sedan igång i trav. Vi red längs långsidorna i traven och bytte varv några gånger. När vi red på diagonalen och skulle byta från vänster till höger varv känner jag plötsligt att han börjar röra sig konstigt och konstaterar rätt snart att han är halt bak. Så jäkla trist!

Det är såklart många tankar som far genom huvudet. Speciellt eftersom det var precis såhär det var när han fick sin gaffelbandsskada. Jag kände igenom båda bakbenen, kunde inte konstatera vilket ben han var halt på, men kände ingen värme, inga svullnader och han reagerade inte på någonting när jag tryckte och höll på.

Nåja, det var bara till att skritta hem igen. Jag linimentade båda benen från topp till tå och hoppades att det inte skulle vara något allvarligt och att det skulle gå över snart.

Idag har jag haft besök av Nenne på Neovet AB igen. Idag hade hon en glad överraskning med sig! Nämligen min "gamla" hoppträningskompis från HKRK, Lena Nauckhoff. Det är ju ganska exakt tio år sedan jag såg henne senast! Så himla kul! Pelle har en gång i tiden bott i samma stall som hennes häst "Derran" och vi hade mycket kul tillsammans via fälttävlanssektionen när jag var aktiv i HKRK.

Så kul att träffas och "catcha up"! Och återigen kände jag att jag saknar den där tiden när jag höll på som mest med egentligen allting, men framför allt fälttävlan och hoppning. Så kul vi hade! Ja, om allting går som jag har tänkt med mina planer för 2021 så kanske vi ses på terrängbanan igen... who knows...

I alla fall så var det Kalle som skulle få en munhåleundersökning idag och Bosse skulle få sin andra A2- och stelkrampsvaccination. Vi började med Kalle. Han var så lugn och fin! Han hade ju förvisso fått sedering såklart, men han stod så himla still och snällt och lät Nenne kolla och greja i munnen på honom. 

Det hon kunde konstatera var att han grejar väldigt mycket med bettet och har bitit på det så mycket att de första tänderna bakom bettet var helt polerade och nedslitna. Han har också ett lättare överbett (eller var det underbett?), vilket gör att tuggytorna slits lite snett och han får hakar i munnen. Dessa hakar slipade hon bort. Det som var positivt var att han inte hade någon typ av karies eller foderfickor eller annat och att han inte har några skador i munnen som skulle kunna föranleda hans grejande med bett och slängande med huvudet.

Hittade en så himla fin fjäril i sadelkammaren!


Trött Kalle får tänderna fixade.

Vi kollade också på hans nuvarande bett och konstaterade att det var bra tillpassat. Korrekt längd (som jag fick tips om senast) och det sitter bra i munnen. Dock ska jag prova några andra bett på honom, bla Novabett och rakt bett. De kan han ju inte greja med, så då kanske han blir lugnare i munnen. Så det ska bli spännande att testa!

Detta betyder att jag fortsätta gå på min tes att hans grejer är beteenderelaterat snarare än smärtrelaterat och därför kommer jag att fortsätta jobba som jag har gjort. Vara konsekvent i min ridning och erbjuda en lugn hand och ett bra stöd till bettet.

Pelle och Bosse fick sina sprutor också innan Nenne och Lena lämnade oss. Om en vecka är Bosse startklar rent vaccinationsmässigt i alla fall! Så spännande!

För övrigt så har jag haft span på hur Bosse har rört sig på väg ut i hagen och in från hagen idag och jag har noterat att han inte har visat någon hälta. Så gött! Nu hoppas jag att det håller i sig! Och att han bara hade fått någon smäll eller något som var tillfälligt. Han ska ju ändå vila några dagar nu efter vaccinationen, så det passar ju egentligen "bra" att han är halt just nu...

Planen är att longera honom på fredag för att kolla läget och om han är fräsch så får han gå ett utepass på söndag då jag kan känna på honom. Känns han bra då så blir det träning som vanligt nästa vecka.

Nu ska jag gå ut och klippa Kalle! Både han och Bosse har blivit så lurviga igen! Jag brukar vilja klippa andra gången runt nyår, men i år går inte det, jag kan inte vänta så länge! Det syns ju knappt att de har blivit klippta en gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar