Sidor

tisdag 29 december 2020

Kalle testar rakt bett *fail*

Igår gick Kalle och jag en promenad i snöslasket. Vi gick runt Obbhult och Linnarp. Han var ganska lugn och städad, men reagerade för några enstaka saker. Han är i alla fall väldigt snäll att gå med och det uppskattar jag verkligen. Jag tycker det är bra variation för honom att få komma ut och gå. Man måste inte alltid sitta på ryggen på sin häst, speciellt inte om den är inne i en liten spökperiod. 

Han får i alla fall komma ut och se våra omgivningar och han får umgås med mig, alltid bra träning!

Gårdagens Kalle

Idag stod det dressyr på schemat även för Kalle. Jag håller på att testa mig fram med lite olika bett på honom. Jag tror dock inte att hans beteende med att slänga hit och dit med huvudet egentligen sitter i munnen, men jag vill hitta ett bett som han verkar nöjd med.

Hittills har jag provat ett vanligt tredelat, ett Fager Alexander med vingar och ett Fager Lilly. Idag testade jag ett vanligt rakt bett då jag har fått rekommendationer om att det kan vara bra för en unghäst som är lite ojämn i kontakten i munnen.

Jag har ett svagt minne av att jag har ridit på rakt bett på någon annan häst, minns inte vilken, och tyckt att det inte är något vidare att rida på. Jag tror att jag tappade styrslen med det, men är inte helt 100.

I alla fall tänkte jag ge det en chans idag så jag traskade bort till ridhuset med honom och satt upp. Direkt visade han sitt missnöje och började slänga häftigt med huvudet. Men efter ett tag lugnade han ner sig och jag kunde jobba honom någorlunda i skritten. Men det kändes inte helt bra.

När jag bad om trav så blev han återigen flängig med huvudet och jag kände att jag inte fick någon styrsel på honom, det fanns liksom inget där. Det blev inte bättre av några varv på volten, så jag valde att avbryta och traska hem igen. Rakt bett var ingen hit för Kalle!

Bettet som han inte gillade!

Så det kan jag hänga i min bettsamling. Kanske dyker det upp en häst som gillar det bettet någon dag, man vet aldrig.

Lite trist var det allt att avbryta ett pass sådär, men jag tycker det är bättre att göra så än att försöka rida med något som hästen så tydligt inte tycker om. Imorgon gör jag ett nytt försök, då ska jag prova ett bett som jag red Bosse på idag, han gick riktigt fint på det.

Det är ett D-ringsbett från Fairfield, inköpt på Hööks som är tredelat, men inte så rörligt så jag tror att det ligger lite mer still i munnen än ett vanligt tredelat.



Vi får se hur det går helt enkelt! 

När vi var tillbaka fick grabbarna komma in och jag gjorde rent alla bett som jag har haft i min bett-testarperiod. Här är de i den ordning de har testats uppifrån:

Kalles bett

Det översta är ett vanligt tredelat, har funkat ganska bra. Nr 2 är Fager Alexander, fungerade bättre än det första. Nr 3 är Fager Lilly som också har funkat rätt bra. Nr 4 är alltså det vi provade idag som går helt bort!

Målet med bett-provandet är att hitta ett bett som han gillar riktigt bra så att han blir lugnare i munnen och inte håller på och slänger ut tungan och grejar. Jag vill att han tar ett fint stöd i handen så att han blir mer ridbar. Jag återkommer med rapport imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar