Sidor

tisdag 29 december 2020

Bosse dressyr

Igår fick Bosse gå en kortare uteritt, Kullagården-Hulegården-gärdvägarna-Linnarpsvägen. Han var väldigt pigg och faktiskt lite småstissig. Reagerade för saker och ting som han normalt sett inte bryr sig om. Men det är i alla fall härligt att han är pigg!

Idag fick han gå ett dressyrpass i ridhuset. Fokus var galopp från skritt. Jag filmade litegrann med mobilen, inte världens bästa kvalitet, men jag lyckades fånga en fin fattning från skritt.

Han var faktiskt lite tjurig idag, det har han inte varit på väldigt länge. Så han var inte alls så på som han brukar vara, vilket ju var lite synd. Han brukar inte gå två dagar i rad och jag tycker väl inte att gårdagens uteritt borde vara något som direkt slet på honom. Men han har väl också sina mindre bra dagar som alla vi andra!

Jag värmde upp i skritt, trav och galopp och då var han fin. Han svarade bra framåt och gick att reglera i samtliga gångarter. Galoppfattningarna kom när jag bad honom och han var jättefin i galoppen. Han ville tränga lite inåt i vänstervarvet. Så irriterande. Dock lyssnade han på innerskänkeln så jag kunde parera det lite. Men i högervarvet drev han också åt det hållet, men då blev det utåt istället.

Jag satte upp mobilen för filmning och så började jag jobba med trav från halt och halt från trav. Jag kände direkt att han inte var helt med mig, men jag kämpade på. Han blev lite motstridig i galoppen till en början, men efter lite jobb kunde han göra superfina fattningar från skritt.

I högervarvet är det svårare för honom och han tar gärna några travsteg innan det blir galopp, men han gör så gott han kan. Och faktiskt så har vi därmed uppnått ett av våra mål för året, att kunna fatta galopp från skritt. Det kanske är svårt att förstå hur jag har kämpat med detta, det är ju normalt sett inte så svårt för en häst att fatta galopp. Men Bosse har haft svårt med framåtbjudningen och med att hålla ihop sin stora galopp, så för honom har det här varit riktigt svårt. Därför känns det nu så himla härligt att vi äntligen har lyckats med detta!

När han ändå var så fin i galoppen testade jag att göra lite galoppombyten i språnget också. Han förstår vad jag vill att han ska göra, men det är svårt. Speciellt att byta från vänster till höger. Men han gjorde ett par fina byten och det gläder mig att han ändå någonstans vill göra rätt! Det är såklart något vi får öva vidare på även nästa år! Det är ju bra med en häst som kan byta galopp om man kommer ut på en hoppbana!

Galopp på min ädle springare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar