Sidor

tisdag 8 december 2020

Galopp från skritt!

Ikväll var det Bosses tur att traska till ridhuset. Jag var lite nervös över att han var halt förra veckan och att han skulle visa något igen nu. Han var ju förvisso fräsch i söndags, men man kan aldrig vara säker. Skador kan komma när man minst anar det!

Lyckligtvis var han superfräsch och helt ren i samtliga gångarter. Han var på ett sådant härligt humör! Det har han ju faktiskt varit ett tag nu och jag njuter av varje pass som han är såhär! Det är en fantastisk känsla att efter tre års kämpande med en häst som inte vill gå fram, inte vill svara på hjälper, inte vill galoppera och inte vill någonting egentligen, kunna sitta och nästan bara tänka att vi ska framåt så får jag direkt svar. Snacka om lön för mödan!

Och det är väl den största lärdomen i mitt hästliv; DET TAR TID ATT BYGGA UPP STYRKA OCH KONDITION FÖR ATT KUNNA GALOPPERA!

För man kan ju tycka att det vore den mest naturliga sak i världen för en häst att galoppera. Och det är det ju. Men inte med en ryttare på ryggen som ställer krav på hur galoppen ska vara. Det krävs styrka, kondition och koordination för att en häst ska orka med det där. Och speciellt för en så stor häst som Bosse.

I alla fall så var han superfin idag. När vi värmde upp i trav var han väldigt på hugget, pigg och framåt. Han fattade galopp på första försöket. 

Efter uppvärmningen jobbade jag med övergångar. Först skritt-trav-skritt-halt-skritt-trav osv. Han gjorde det jättebra och blev ännu mer lyhörd och fin i formen. Vi gjorde sedan halt från trav och tillbaka till trav. Direkt reaktion framåt! Och efter ett tag blev det faktiskt halt från trav utan skrittsteg.

Vi gjorde ett gäng galoppfattningar från trav innan jag började be om galopp från skritt. I höger galopp som han har lite svårare med tog det några gånger innan han till sist satte en ren fattning från skritt. Den fattningen blev så fin! Vi hade lite problem med framåtbjudningen här, så jag fattade galopp från trav igen och nu krävs det så lite hjälper för att han ska göra det. Vi kunde galoppera några få språng, bryta av, fatta ny galopp, han var helt med på noterna!

I vänstervarvet satte han fattningarna från skritt mycket bättre, riktigt fint faktiskt, flera gånger. Han var så himla fin! Jag var supernöjd med dagens pass. Det är så mycket som har trillat på plats för oss denna höst och nu ser jag fram emot riktigt bra vinterträning så kommer vi att vara riktigt vassa till våren!

På torsdag ska jag rida ett dressyrpass för Charlotte, bara för att det var länge sedan och för att jag vill komma vidare med dressyren även om jag tycker att hoppningen är roligast. Men utan dressyren kommer vi inte att bli något bra hoppekipage, så den träningen är också superviktig!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar