Sidor

söndag 4 november 2018

Automatisk grind

För ett tag sedan sonderade jag terrängen i ämnet automatgrindar för hästar. Det finns en hel del modeller att välja på. Det är olika prisklasser och olika teknik för att få grinden att öppna. Många av dem använder sig av batterier, vilket jag tycker är en nackdel eftersom det funkar sämre i kyla och väta (dvs svenskt väder).

Självklart är det bättre för hästarna att utfodras flera gånger per dag, men det är ju inte möjligt att göra det på plats om man, som jag, har ett 8-timmarsjobb. Med en automatisk grind kan man ju ställa in tiden när grinden ska öppna så att hästarna kan få mat senare på dagen innan jag kommer hem. Då behöver jag inte stressa för att vara hemma en viss tid heller när jag vet att de har mat så att de klarar sig.

Till sist fastnade jag för Feed-x grind som finns HÄR. Den är helt mekanisk och kräver inga batterier eller annat för att driva timern. Det är en väldigt enkel konstruktion och priset är endast 1200 kr (exkl moms) för en med 6-timmarstimer och 1280 kr (exkl moms)för en med 12-timmarstimer. Jag valde en med 12-timmarstimer för att jag tänker att det kan funka att ha två grindar ifall jag vill utfodra två gånger i hagen.

Jag köpte endast en grind denna gång eftersom jag ville testa så att det verkligen fungerar.

Konstruktionen för denna grind består av en timer som man sätter grindhandtaget i och när tiden går ut släpper den och grindhandtaget lossnar. I andra änden finns en plastdunk som jag har fyllt med grus och där finns också två taljor där elrepet är insnurrat. När timern släpper åker dunken ner och elrepet rullas upp av taljorna.

Egentligen är det väl något jag skulle kunna göra själv och bara köpa taljor, plastdunk och timer, men jag gissar att marginalen till vad de där grejerna kostar är såpass liten att jag kan tänka mig att betala för bekvämligheten att få allt som jag behöver levererat i ett paket.

I förmiddags monterade jag alltihopa. Det var en mycket tydlig instruktion med och det var faktiskt betydligt enklare att montera än vad jag hade räknat med. När jag hade fått själva grinden på plats stängslade jag in en liten ruta där hästarna kommer att få äta sitt middagshö i framtiden. Än så länge går de ju fortfarande ut i sommarhagen och betar. Allt för att spara på hösilaget.

Jag testade grinden flera gånger och jag tycker att den fungerar fantastiskt bra! Jag är så nöjd! Det kommer att bli riktigt bra detta! Så de kommer att få mat vid ca halv sex när de kommer ut i hagen och sedan någon gång runt 12-snåret. Så behöver de inte vara så hungriga när jag kommer hem vid fem-tiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar