Sidor

söndag 10 april 2016

Ridlektion!

Idag var det så dags för ridlektion. Det var ett tag sedan sist, men det har kommit lite skidlopp, förkylningar och annat emellan. Dock kändes det bra att ta en lektion nu så att jag vet att vi är på rätt väg. Man glömmer också fort vad man ska jobba på. Det är lätt att falla tillbaka i gamla ovanor.

Det blev lite stressigt med lunchen. Jag skulle göra tacopaj, då vi hade lite köttfärs över sedan i fredags, men så hade jag inte så många ingredienser hemma, så jag var tvungen att åka till affären och handla lite. Sedan tog det lite tid med pajskal, som skulle vila och förgräddas innan man kunde fylla den. Men till sist blev det färdigt och efter det fick jag skynda i ridkläderna och ut i stallet.

Bosse hade (såklart) en sko som satt lite löst. Två söm på insidan av vänster bak hade lossnat och jag fick dra ur dem och istället sätta en söm längst fram, då det inte fanns något att sätta sömmen i längre bak. Jag höll tummarna för att skon i alla fall skulle sitta kvar under ridlektionen.

Vi traskade iväg till ridhuset. Till en början var han lugn, även om han skulle gå och hela tiden försöka hugga mig i armen. Men när vi kom upp till Linnarpsvägen så blev världen så fruktansvärt spännande. Det skulle taktas och springas fram och hållas på, men vi kom i alla fall helskinnade till ridhuset.

Det var väldigt varmt därinne och jag var ju redan uppvärmd av promenaden dit, så det blev t-shirtpremiär för i år. Härligt!

Vi jobbade i skritt och trav och idag var det mycket fokus på traven. Till en början var han nästan lite oren, flängde med huvudet hit och dit och var allmänt motsträvig. Men han jobbade bättre och bättre. Vi körde ställning utåt i högervarvet och svängde om och då skulle han vara kvar på spåret och inte sticka ut bakdelen åt vänster. Svårt, tyckte både han och jag!

I vänstervarvet hade han lättare för att ställa och böja och var faktiskt jättefin! Lustigt, tidigare var det just vänstervarvet som var det svåra, samtidigt som han hela tiden haft lättare för vänstergaloppen än högergaloppen.

Vi testade också lite tempoväxlingar i traven. Kortare steg, utan att stanna av, vilket också var svårt, men det gick också bättre och bättre.

Och så var det ju det här med galoppen. Det är lite svårt för honom att fatta galopp. Vi började i höger varv, han fattade galopp och sedan blev det en åktur för min del. Han for iväg i ridhuset, flängde upp med huvudet och var helt okontrollerbar! Dessutom snubblade han så att han höll på att gå omkull. Det var väldigt nära att jag flög i backen eftersom jag tappade balansen fullkomligt! Till sist fick jag i alla fall stopp på honom.

Vi testade även i höger varv. Han fattade några gånger, men oftast så bara sprang han snabbare i traven istället. Ruskigt frustrerande. När han väl galopperade så höll han på att gå omkull igen! Men han var jättefin i vänstergaloppen!

På slutet blev han dock jättefin i traven och Charlotte och jag tror att han har svårt att fatta galopp eftersom han fortfarande inte är riktigt stark i bakdelen och behöver sätta under sig för att kunna fatta och då blir det jobbigt för honom. Så det är bara till att jobba på.

Strategin framöver blir att jobba mer i trav, samma övningar som idag, för att stärka honom och få honom mer på bakbenen. Såklart kommer det även att bli uteritter för att stärka upp med backträning och galoppträning.

Det går framåt, och även om det kändes surt med galoppen så tar jag ändå med mig hur han kändes i traven på slutet. Då gick han stadigt i formen, lät mig sitta på honom och hade en lätt kontakt med tygeln. Känslan var lite att "sitta i" hästen. Jag kom djupt ner i sadeln och kände en harmoni som vi inte upplever jätteofta.

Det blev ett riktigt mörande pass. Både för mig och för Bosse, som svettades som en gris! Även jag svettades rätt bra och svetten rann ner i ansiktet från hjälmen. När vi var klara traskade vi hemåt igen och jag kände mig faktiskt riktigt trött när vi gick upp för backen hem. Medan jag gjorde i ordning Bosse efter ridturen började jag längta efter soffan och ryggläge. Återigen var jag så grymt trött!

När jag kom in ville jag bara lägga mig ner och vila. Men jag borde ju cykla...? Vila - cykla, vilket skulle jag välja...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar