Sidor

söndag 21 juni 2015

Tjock-chock!

Jag stack ut till hästarna efter lunch. Tacksamt nog stod de nere vid paddocken och de var dessutom lite kelsjuka, så det var lätta att ta. Jag hade iofs bara grimskaft på Bosse, eftersom Pelle inte hade någon grimma på sig. Pelle sprang iväg före oss, men Bosse höll sig lugn intill mig.

De har ju gått och skrotat ett bra tag nu, så de har börjat bli ordentligt runda om magarna nu. Det är ju ingen brist på gräs efter allt regn!

Tjockis-Bosse

Tjockis-Pelle
Jag gjorde i ordning Bosse. Kollade igenom honom för att se om det fanns några fästingar. Två lyckades jag hitta. Han var fin i benen, inga gallor eller utgjutningar (för en gångs skull).

Jag borstade honom och kratsade hovarna. Otroligt nog sitter skorna kvar fortfarande. Det är snart hovslagardags och det behövs verkligen. Hovarna har växt rejält.

Jag tog fram sadeln och så skulle jag spänna sadelgjorden. Det fanns inte en chans! Det fattades nästa 20 centimeter! Helt otroligt! Och så pinsamt! Jag tycker att det är lika mycket djurplågeri att övergöda sina djur som att svälta dem och nu står jag här med en rejält övergödd häst!

Hur jag än försökte fanns det inte en chans att spänna sadelgjorden. Jag bytte till en annan som är snäppet längre, men det var ändå omöjligt att kunna spänna. Så jag bytte ut schabraket till ett tunnare och tog bort sadelpadden.

Lite närmare efter byte av schabrak...
Det var inte lätt, men till sist fick jag äntligen in pinnen i första hålet! Puh! Det hade ju varit fruktansvärt försmädligt att inte kunna rida pga för tjock häst!

När vi kom ut i paddocken kunde jag spänna några hål till innan jag satt upp på honom.

Det märktes att han var lite medtagen av all mat, så han var lite loj till en början. Men efter att jag jobbat honom lite i skritten och travat så piggnade han till och blev på hugget igen. Jag använde bommarna som ligger i paddocken till att sysselsätta honom och sedan körde jag lite sidförflyttningar, vilket gick jättebra.

Han kändes faktiskt fin trots de dåliga förutsättningarna och bristen på träning. Han är ju alltid rolig att rida, den där hästen så jag förstår egentligen inte varför det ska vara så svårt att komma igång. Nu är ju också bästa tiden att sätta igång, då de är lite tröttare än vanligt och allt är mycket lugnare.

Det blev även lite galopp. Även där var han jättefin. Han blev ordentligt svettig, så han fick en härlig kylande dusch efteråt, vilket han tyckte var jätteskönt.

Pelle var lite uppstressad idag, så jag borstade bara av honom och kollade till hoven där han hade tappat en sko. Fick ta bort en söm som satt kvar. Han hade inga fästingar, men tyckte att det var jätteskönt att bli kliad överallt.

Efteråt släppte jag dem i vinterhagen, där det inte finns så mycket gräs. Nu blir det igångsättning och begränsning av gräs! Iaf tills vi är igång och Bosse har tappat såpass många kilo att den vanliga sadelgjorden går runt honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar