Sidor

fredag 26 juni 2015

När halvblodshästen förvandlas till en ardenner...

Ja, min kära halvblodshäst Garboso, aka Bosse, aka Herr Sur, har gått och blivit en ardenner. Det var min kära hovslagare Annie som myntade det uttrycket igår när hon var här och skodde honom...

Hur ser kännetecknen ut för en ardenner då? Ja, till att börja med är det ju ganska grova och bastanta hästar. De har en rejäl bringa i framänden...

Ardennerbringan
De har en riktigt maffig halslinje...

Ardennerhalsen
De har också ett hjärtformat, sk kluvet kors (bakände)...

Kluvet kors och bred röv...
Utöver det så har min käre Garboso även rejäla fettkuddar vid nedre delen av halsen...

Fettkudde på halsen
Och på baken, precis vid svansen

Fettkudde på baken
Ja, han är fet, övergödd, undermotionerad! Ett djurplågeri, helt enkelt! Så nu måste jag ju göra något åt detta! Hur gör man då för att förvandla tillbaka ardennern till ett halvblod?

Det första som gäller är ju motion, motion och åter motion! Ju mer man motionerar, desto mer kan han gå på bete. Det första jag gjorde var dock att begränsa betestillgången, genom att låta alla hästarna gå i vinterhagen några dagar. Efter 1½ dag där gick det ju att återigen spänna ordinarie sadelgjord. Jag funderar faktiskt på att sätta på honom en betesreducerare som gör att han inte kommer åt lika mycket gräs. De andra två hästarna är ju inte lika tjocka så de kan gott gå och beta. Men han är ju rätt påhittig, så jag antar att han kommer att göra allt för att göra sig av med den där betesreduceraren. Så det får väl bli massor av motion istället.

Idag fick han ta ett pass i paddocken. Lite seg i början, sedan jobbade han på bra i traven och skritten. Vi körde lite över och runt bommar för att upprätthålla motivationen. Testade även lite galopp, som var fin när han väl fattade den. Ca 30 minuters arbete plus uppvärmning och nedvarvning. På slutet fick han för sig att det var något troll vid utgången till paddocken och tramsade lite, annars skötte han sig exemplariskt. 

Svettig som en gris blev han, så han fick duscha, vilket han tyckte var väldigt skönt. Sedan såg han till att rulla sig ordentligt så fort han kom ut i hagen:). Det går ju en nu, när han har sin korta, fina sommarpäls.

Imorgon blir det en uteritt, ifall inte SMHI har lovat rätt och det blir regn. Då får vi ta det en annan dag.

För er som inte vet så ser en ardenner ut såhär:
Inte jättelångt från Bosses form...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar