Sidor

söndag 4 december 2011

Lussebullar!

Igår fick jag ju ett ryck och bakade lussebullar. Jag är inte typen som anser mig ha tid att baka, därför händer det inte så ofta. Lussebullar har jag aldrig gett mig på tidigare heller. Så det var lite spännande att se hur detta skulle gå.

Men det gick riktigt bra, de blev fantastiskt goda och såg ganska fina ut:)


Här kommer receptet!

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
Russin
1 ägg och 1 msk mjöl till pensling

Gör såhär:

  1.  Värm smör och mjöl till 37 grader i en kastrull.
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jäst löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl vid behov.
  5. Täck över degen och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på mjölat bakbord och knåda i några minuter.
  7. Dela degen i ca 30 bitar, rulla i längder, ca 2 cm i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt håll mot mitten och lägg på smord plåt/bakplåtspapper.
  9. Tryck ned russin i snurrornas mitt och låt sedan jäsa i ytterligare ca 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med mjölken och pensla bullarna.
  12. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter tills bullarna blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar