Sidor

söndag 9 februari 2014

Helg i skogen!

Denna helg har Älsklingen och jag tillbringat i skogen i Åkulla, där det också blåste ner en del träd i senaste stormen. Området där de blåste ner består av väldigt blöt mark, det har stått en del vatten där pga att en vägtrumma var tätt, men där är ett väldigt flöde av vatten och allmänt surt. Det gör att granarna faller lätt. Dessutom har många träd blivit angripna av granbarkborrar och dött, så där ser för jäkligt ut!
Plockepinn! (bild från jullovet)
Igår var Selma med och Christoffer kom också och hjälpte oss så att vi fick lite fart på arbetet. När man är ute i skogen måste man ju grilla korv, så Selma och jag startade en eld för korvgrillning. Mysigt!

Selma vaktar elden!
Det var ganska behagligt väder igår. Ingen vind, några plusgrader och uppehåll. Helt perfekt skogsarbetarväder!

Efter korvgrillningen hjälpte Christoffer oss att ta ned en gran vid sjön som stod och lutade betänkligt mot stugan som ligger där. Den stod lite dumt till och när han fällde den så fastnade den på ett annat träd och vi fick rulla ner den. Därefter gick vi alla tre lös med våra motorsågar och kvistade den.

Far och son fäller träd:)
När vi stod där och kvistade som bäst kommer en gubbe på cykel. Jag blev riktigt rädd! Tänk om han hade kommit några minuter tidigare och fått trädet över sig! Just på den platsen förväntar man ju sig inte att det ska komma folk och vi hade ju uppmärksamheten riktad mot trädet, jag tror ingen av oss hade lagt märke till om där hade kommit en gubbe på cykel. Tycker ju att man kan hålla sig undan om man hör motorsågar, för det betyder ju ofta att någon fäller träd, vilket är en fara för folk som inte hör hemma på platsen!

Vi körde rätt länge igår och jag var helt slut när vi kom hem. Hade ont i hela kroppen! Ryggen värkte något så förbaskat! Som tur var så var vi bortbjudna och slapp laga mat. Ganska skönt!

Idag var det dags för nästa omgång. Jag vaknade med fruktansvärd värk i ryggen och kände att jag inte skulle orka köra något vidare idag, men vi packade oss iväg till skogen iaf. Det gick faktiskt förvånansvärt bra idag, trots all värk. Jag hade ett bra flyt. Kvistade och mätte de träd som hade fallit. Vi hann även gå på de döda barkborreträden, som vi faktiskt fick fälla. Kul att få fälla några träd som omväxling. Vi fick gjort riktigt mycket kändes det som!

Jag har kört motorsåg sedan 2005 då jag hjälpte pappa i skogen med att röja upp efter stormen Gudrun och jag har alltid haft sågskyddsbyxor på mig när jag kör. De är skyddade med material som ska stoppa kedjan om man kommer emot med sågen på benen. Jag har under dessa år alltid haft bra koll på vart jag har mina ben i förhållande till vart jag har sågen och har aldrig sett hur det fungerar med sågskyddet egentligen.

Men idag skulle jag putta på ett litet dött träd som jag precis hade sågat av, det höll på att falla åt fel håll, så jag puttade till det, fick ett slag på knäet och trodde att det var trädet som hade slagit till mig. Sedan såg jag byxorna, ett stort hål var det i dem! Jag hade kommit åt med sågen på knäet! Och byxorna gjorde sitt jobb! De var nästan helt genomsågade, men jag hade inte en skråma på långkalsongerna! Helt otroligt!

Så nu får jag köpa ett par nya byxor! Det går inte att gå runt med sådana här byxor, sågar man sig igen så finns ju inget skydd!

Sågade sågbyxor!
Vi körde nog fem timmar idag också och mot slutet var jag riktigt trött. Dessutom var sågen slö, kedjan behöver bytas, så jag körde lite med Älsklingens "monstersåg". Själv har jag en väldigt mycket lättare såg som är perfekt när man ska kvista. Den väger nästan ingenting. Men det känns ändå i kroppen efter några timmar.

Älsklingen fyllde på ett halvfullt lass från igår och lossade på upplagsplatsen, sedan fyllde vi kärran en gång till innan vi gav oss för den här helgen. Skönt att det är jobbardag imorgon så att man äntligen får vila!
Fullt lass på väg mot upplagsplatsen!
När jag kom hem var det inte bara till att häva sig i soffan, nej först var jag tvungen att fixa lite fakturering, bokföring och momsdeklaration. Så där gick en och en halv timme till! Men nu jäklar ska jag duscha, sen tänker jag inte göra mer idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar