Sidor

tisdag 1 juni 2021

Styrka vecka 2

Nu börjar jag verkligen känna att jag får till det där med styrketräningen. Idag har jag kört det fjärde styrkepasset sedan förra onsdagen, vilket nog är ett rekord för mig!

Jag gick en runda med hundarna och i anslutning till det körde jag mitt styrkepass, vilket funkade väldigt bra. Jag har lagt in ett träningspass på min Garminklocka och det hjälper mig att hålla koll på tiden, samt vilken övning som ska köras, vilket är väldigt bra!

Jag får också ut statistik på det genomförda passet där jag ser vilka muskler som har aktiverats. Det ger mig en bra bild över vilka delar av kroppen som tränas. Såhär såg det ut idag:



Jag kör åtta övningar, förra vecka körde jag sju. Jag kör tre sets för varje cirkel. Några av övningarna har jag lagt till tid på sedan förra veckan, ökat från 30 till 45 sekunder. Några övningar känner jag att jag behåller på 30 sekunder. Jag vilar 30 sekunder mellan varje övning och 1 minut mellan varje set.

Idag kände jag att jag verkligen kunde ta i ordentligt i övningarna. De som jag förlängde blev bättre, de kändes himla korta förra veckan. Jag kände också att övningarna tog ännu bättre detta träningspass än det senaste. 

Garmin har en övningsbank så man kan söka upp de vanligaste övningarna. Det kan var lite svårt att veta att man verkligen gör den övning som man har angivit, då det inte framgår hur övningen ska gå till, men vissa är självklara, som t.ex. "knäböj och press mot vägg med boll". Troligtvis kommer vi i framtiden kunna se övningen på klockan också, men än så länge ser jag bara namnet på övningen. När övningen är klar lägger jag in hur många repetitioner jag har gjort. Ibland räknar klockan åt mig, men i nio fall av tio räknar den fel. Och det är ju svårt att räkna repetitioner när man t.ex. gör plankan...

Här är dagens pass med alla övningar:


Jag är grymt nöjd med att jag lyckas fortsätta med det här och faktum är att själva träningen inte är så tråkig egentligen. Det som hjälper mig att fortsätta är dels att jag har min 16-veckors-concept och är sjukt nyfiken på vilket resultat jag kan få av det här. En annan sak som hjälper mig är att jag har planerat in passen via Garmin, vilket gör att det blir enkelt att köra passen. Jag gör bara det som klockan säger till mig. Jag får känslan av att övningarna tar och jag får en vilja av att ta i för att få så mycket effekt som möjligt.

Det är också enkelt att kunna uppdatera träningspassen så snart jag känner att det blir för lätt eller när jag vill byta ut någon övning mot något svårare och det är verkligen guld värt! Det gör att jag hela tiden utvecklas och inte kör samma hela tiden, vilket är viktigt för min motivation.

Jag tror mer och mer på att jag äntligen kommer att komma igång med styrketräningen nu. Det är helt rätt tid för mig att börja nu när det är sommar och långa ljusa kvällar. För mig är det så motiverande och all träning känns enkel att genomföra, det finns inget motstånd till att ge mig ut!

Denna vecka kommer det att bli mycket variation av träning, jag sprang igår, styrka idag, planerar cykel ikväll, fredag blir det förhoppningsvis simning, vilket var så längesedan! Så det blir nog en kul vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar