Sidor

måndag 7 juni 2021

Fin hoppning med Bosse ikväll!

Efter Bosses sura uppvisning på FORF:s terrängbana i torsdags har jag funderat på vad det kan vara som stör honom. Lite lustigt, jag har ju de senaste 4 åren kämpat med hans framåtbjudning, så det som hände var ju knappast något nytt. Men efter en vinter med flera hältor fram och tillbaka gnager det ju ändå en fundering på ifall det kan var något som gör ont på honom.

Så idag tänkte jag ge honom en chans i paddocken, en chans att få visa lite hoppvilja. För om den ska försvinna vet jag inte vad jag ska göra. Det är ju hans hoppvilja som är en av hans bästa egenskaper!

Vi började med att skritta fram upp till asfaltsvägen innan vi svängde in i paddocken. Det var inte riktigt så varmt idag, jag frös nästan när jag kom ut i t-shirt, men sedan kom solen och då blev det rätt behagligt. Men inte den där tunga värmen.

Bosse var lite seg till en början i skritten och jag hade verkligen inte den framåtbjudning och kontakt som jag ville ha. Jag jobbade honom på stora volter, försökte mig på tempoväxlingar, gjorde halter.

Han kom fram i trav på första försöket, men jag fick jaga på honom för att få honom i normalt tempo. Jag fick använda pisken några gånger när han tjurade ihop och idag svarade han faktiskt framåt på den, vilket är ett gott tecken. Det är ju där vi har varit i vinter och efter att jag har ridit honom aktivt så har han ju släppt tjurigheten. Men vi är alltså tillbaka i lite tjurigheter som vi behöver ta oss igenom.

Han fattade galopp på första försöket och jag lät honom galoppera på medan jag stod i lätt sits, jobbade sedan honom några varv på de stora volterna. Fortfarande inte den framåtbjudning och det sug jag ville ha, men han gjorde det i alla fall.

Han travade fint över de fyra travbommar jag hade lagt ut. Tidigare har han haft lite svårt med att rätta sig in i en sådan serie, men nu tar han ett kortare steg eller längre om det behövs och han landar mitt emellan bommarna. Så duktig! Han bjöd faktiskt bra på bommarna.

Sedan travhoppade vi på två räcken som stod på varsin diagonal. Han tog tag i hindren och fattade galopp, landade i rätt galopp och fortsatte galoppera. Vi kunde galoppera hela långsidan och sedan rida på nästa diagonalhinder och han gjorde det superbra! Jag behövde ha benen om och fick inte ta i honom för mycket för då bröt han av. Men han hoppade några varv jättefint och vi fick en fin känsla med flera fina språng!

Därefter körde vi 5½:an. Den tog han också tag i på ett bra sätt, fattade galopp lite för tidigt några gånger, men han hoppade fint på oxern, tog kanske i lite mycket när han kom i undertempo, Men vi körde några gånger superfint!

Det var endast en gång som han tjurade innan serien och då ville jag inte rida på, för han behöver ändå ha bjudning för att fatta galopp och hoppa oxern, så när han tjurade styrde jag undan och tog ett extra varv och då bjöd han igen.

Han fick en paus och jag höjde oxern så den låg på 70 cm och så hoppade vi igen. Denna gång kom han igång ordentligt och äntligen kom den där härliga bjudningen både i traven och galoppen! Han fick hoppa två gånger sedan nöjde jag mig. Men när han äntligen fick bjudning passade jag på att jobba honom lite mer. Volter, tempoväxlingar, öppnor osv. Galopp på volterna, övergångar. Han var superfin!

Och verkligen ett gott tecken att bjudningen kom till sist. Det ger mig hopp om att vi kan ta oss igenom detta också. Det var så kul att få hoppa honom igen, han är ju så härlig att hoppa! Och han tycker ju att det är kul när han väl kommer igång!

Vi avslutade passet i positiv anda, han fick massor av beröm och sedan skrittade vi av en liten runda så att han skulle bli ordentligt avskrittad.

Efter passet blev det duschen och sedan den obligatoriska rullningen efteråt. Han var nog rätt nöjd ändå, den gode Bo, han vill ju faktiskt arbeta, innerst inne!

Min söte sur-häst!


Avskrittning denna fina junikväll


Duschad och funderar på om han ska rulla sig eller inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar