Sidor

söndag 1 september 2019

Svamp-söndag

Ja, denna dag har till största del bestått av svamp. Först en runda i svampskogen där vi hittade så mycket svamp att vi knappt orkade släpa hem det. Helt underbart! Gula, fina kantareller. Överallt växer de!

Och så gjorde jag ett fantastiskt fynd; nämligen svart trumpetsvamp. Jag gick rakt på dem. De stod på en mindre än en kvadratmeter stor ruta och jag bara håvade in dem. 2 liter blev det av den sorten!

Jag har plockat det förut hos syrran på Ekerö, men jag har aldrig någonsin sett dem här nere. Och hade jag inte plockat dem tidigare hade jag nog inte fattat vad det var. De var så fina!

Svart trumpetsvamp

Vackra kantareller
Jag gjorde även ett annat, mycket märkligt fynd, en vit skogssnigel. En albino tänkte jag men efter lite googlande visade det sig att det finns vita skogssniglar om än väldigt få. Så det var ju kul att få den på bild!

Vit skogssnigel

Mer kantareller
Det värsta med att plocka svamp är att man måste rensa den och det är grymt drygt och tråkigt! Jag började med att rensa trumpetsvamparna och lade dem i svamptorken. Sedan rensade jag fyra liter kantareller och fyllde en kastrull och förvällde svampen. Då var det minst lika mycket kvar att rensa. Suck!

Men det är ju så gott att ha fyllt på förrådet. Förra året blev det ju nästan ingen svamp alls, men nu har vi så att vi klarar oss till många viltgrytor och annat gott hela hösten och vintern!

Som tur var kom Magnus hem och tog det sista. Nu ska jag bara slänga på en köttbit på grillen och sedan blir det sängen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar