Sidor

söndag 23 september 2018

Trög häst idag

Denna söndag började jag med att göra ett röj i källaren. Det har ju blåst hela helgen och blivit lite kyligare ute, så när jag kom upp var det endast 18 grader i huset och hög tid att börja elda i pannan.

Vi hade en massa saker i källaren som ska till återvinningen. Gamla kartonger, frigolit, gamla ridkläder, uttjänta teknikprylar och annat skräp. Jag fyllde släpet med alla grejer som ska bort.

När jag var klar med det åt jag frukost och sedan satte vi oss och fixade alla räkningar och annat inför nästa månad. Full koll på ekonomin!

När vi var klara med det gick jag ut och hämtade hästarna som fick äta lite hackad lucern medan jag körde in några skottkärror med ved. Veckan som kommer ser inte ut att bjuda på några sommartemperaturer så vi kommer troligtvis att få fortsätta elda så det är lika bra att vara förberedd på det och slippa köra ved mitt i veckan.

Jag glömde förresten att visa hur stallet ser ut i gårdagens blogginlägg, så här kommer ett par bilder på det:

Makadam på plats

Klart för gjutning
Igår kväll tog vi hand om de egenodlade blomkålshuvudena och Magnus rensade dem. Sedan kokade vi dem och så gjorde jag ett mumsigt blomkålsmos. Till det åt vi grillade karréskivor. Så gott! Vi passade också på att tända en massa ljus eftersom det var lite ruggigt inne.

Mysljus

Kvällsmat
I alla fall så var det ju dags för hästarna efter vedkörningen. Jag började med att gå igenom Pelle för att se ifall han hade några flugägg. Där var nämligen en styngfluga på besök i hagen häromdan. Men hade bara ett fåtal ägg och endast ett par fästingar.

Bosse däremot, han var full med flugägg och fästingar så det tog ett bra tag att få bort det innan jag kunde börja borsta honom. Han var väldigt lugn när jag gjorde i ordning honom, såg faktiskt lite trött ut. Det var inga goda tecken inför ett markarbetespass i paddocken...

Vi kom i alla fall ut där till slut och han var inte jättepigg från början, men skrittade ändå på rätt fint. Trots att det blåste rätt mycket var han helt opåverkad av det och väldigt lugn.

Han jobbade hyfsat bra i skritten och jag fick honom att trava, men det var den slöaste trav jag upplevt på länge. Han bjöd inte överhuvudtaget och bara släpade sig fram. Jag försökte gaska upp honom med hjälp av bommar och lite småhinder, men han blev inte ett dugg mer framåt.

Jag körde istället en  massa övergångar och efter det kom han igång lite bättre. När vi skulle fatta galopp ville han inte det, men efter lite övertalning gick det ändå till sist och han galopperade stundtals riktigt fint. Han har blivit så balanserad i galoppen nu. Så han orkar krulla ihop sig till en köttbulle och galoppera superkort utan framåtbjudning.

Ja, han är sannerligen ingen lätt häst, den där Bosse! Jag kämpade på och fick ändå några fina galopprundor och lite fint arbete i traven. När jag till sist fick honom att fatta galopp där jag ville nöjde jag mig och så fick vi vara klara.

Det var inget pass jag var nöjd med, men jag tycker ändå att jag fick igenom honom rätt bra till sist och det är bara till att fortsätta jobba. Jag ska köpa kraftfoder och fodra på honom med så att han får upp energin lite. Han var rätt energilös när jag red honom ute i tisdags också, så han behöver nog mer.

Dessutom så har han tydligen blodmask, springmask och bandmask. Så det kan ju påverka honom. Jag ska ringa veterinär imorgon och höra efter vad jag ska avmaska honom med. Hoppas att få bort de där jäkla parasiterna! Tydligen så har 20% av alla hästar 80% av alla inälvsparasiter och Bosse är tydligen en sådan häst som drabbas av allt. Pelle har aldrig haft några positiva träckprov så han har förmodligen aldrig haft mask, inte så länge jag har haft honom i alla fall.

Här kommer två bilder på trötthästen! Nu väntar en ny vecka, den sista i september!

Glad

Inte glad

Jagar rådjur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar