Sidor

torsdag 4 januari 2024

Livet rullar på!

Igår var det ännu en dag med vedervärdigt väder! Det blåste ännu mer än i tisdags, strax över 20 m/s och det snöade en hel del, men det har ju bara blåst ihop i högar här och där, så det är vitt på sina ställen, men inget snödjup precis.

Jag började gårdagen med att bryta fastan efter att stallet var klart. Nästan 37 timmar blev det och det kändes riktigt bra! Under de timmarna har jag alltså bara druckit vatten (inga överdrivna mängder) och te. Jag har i salt både i vattnet och i teet för att jag ska undvika yrsel pga saltbrist som det blir om man bara dricker vätska och kissar ut, då följer de så viktiga elektrolyterna med, så det behövs påfyllning.

Jag har inte känt mig överdrivet hungrig, det gör rätt mycket att jag fastar över två nätter, det blir ju "gratis" fastetid. Det känns däremot otroligt skönt att få vila magen från att processa mat. Också otroligt skönt att göra en "reset" efter en höst med stundtals riktigt dålig mathållning, framför allt för mycket socker. Socker och kolhydrater ingår normalt sett inte i min kost, men när det är sorg och sjukdom så faller jag lätt dit och trycker choklad och annat skit. Runt jul är det också förrädiskt med pepparkakor.

Om jag känner efter ordentligt så är det inte ens gott, men det är inte det som är grejen. Det blir som ett begär som inte går att stå emot och så blir det en ond spiral av mer och mer. Fruktansvärt irriterande då det blir sockret och inte jag som styr mitt liv.


Årets första fasta

Det är väldigt häftigt att fasta för det händer så intressanta saker i kroppen. Först märks inte så mycket. När jag vaknade i tisdags morse var det ju bara till att ta en kopp te till frukost efter stallet och sedan fortsätta med dagens aktiviteter som vanligt. Det blir ju mer tid över när man inte behöver laga någon mat under hela dagen. Framåt eftermiddagen börjar jag alltid att frysa, så även i tisdags. Det var ju förvisso rätt kallt ute med stormen som var, men jag hade svårt att bli riktigt varm i kroppen.

Senare på kvällen, 24 timmar in i fastan började dock värmen i kroppen komma igång. Det är då som kroppen börjar leva på ketoner och det är en fantastisk känsla. Jag känner mig stark och varm och behaglig i kroppen och väldigt lugn så det var lätt att somna. Jag körde även ett cykelpass. Gjorde ett FTP-test så det var ju inte något mes-pass precis.

När jag vaknade på onsdagen så kände jag mig lugn, varm och såg fram emot att äta en lättare frukost, men var inte överdrivet hungrig. Det var jättegott att äta, men jag var rätt nöjd med några prinskorvar och ett stekt ägg. Så det var grymt skönt att fasta även denna gång!

Nu är planen att hålla fast vid min goda mathållning och träningen som jag har kommit igång med på ett fantastiskt bra sätt! Jag har faktiskt rört på mig varenda dag hittills detta år och jag har en föresats att fortsätta med det! Jag vill också lägga in en 36-timmarsfasta varje vecka och få rutin på det också!

Igår kväll hade jag bokat in mig på ett grupp-pass på Zwift. Det var ett återhämtningspass med Zwift Women. Så det var jag och ett gäng tjejer från olika delar av världen som körde ett rätt lugnt pass. Perfekt efter tisdagens FTP-test! Det kändes bra och det var kul att köra i grupp! 

Grupp-pass med Zwift Women

Idag vaknade jag lite sent igen, kom i säng alldeles för sent igår igen. Men ibland är det skönt att inte vakna så jäkla tidigt.

Nu hade vinden äntligen lugnat ner sig och det klarnade upp och solen kom så småningom fram. Hästarna var rätt nöjda med att slippa stormen, alltid lika glada över att få komma ut på morgonen även om de är rätt lugna.

Efter frukost hjälpte jag Magnus att sätta på snökedjorna på traktorn så att vi kan åka och hämta hem lite ved från skogen. Det ska ju vara kallt ett tag framåt, så det är lika bra att slänga på dem. Det är ju lite pyssel med det, men med lite envishet och joxande fram och tillbaka så satt de där de skulle till sist!



Eftersom solen äntligen visade sig kunde jag ju inte låta bli att ge mig ut med hundarna. Det var runt 6 minusgrader och det blåste fortfarande en hel del, men kanske runt 10-12 sekundmeter istället. Jag hade ungefär samma kläder på mig som igår när jag var ute och det behövdes. Det var bitigt, men så underbart att komma ut och se solen och röra på sig!

Hela kenneln i solen

Alyssa fick lite problem med att det fastnade isbollar i pälsen under magen och i tassarna, så hon var lite missnöjd ett tag. 

Is-taxen

Hon var rätt nöjd när hon fick komma in och tina och bli av med isbollarna.

Jag tog en snabb kopp te och gav mig ut igen för att rida Compis en runda i solskenet. Fast innan vi kom ut så var ju klockan strax efter tre, så solen var på väg ned och det var rätt bistert ute. Denna gång hade jag nyladdade värmesulor, vinterridstövlar, overallen och tjockvantar på mig.

Eftersom det var för lite snö och fruset överallt blev det enbart skritt och det gjorde ju att det inte var någonting som höjde värmen på hela rundan. Vi red förbi Kullagården, ner till Landbonnas, in vid Smeas och sedan genom grushålan, genom Skattagårdsskogen och den egna skogen. Vi var ute drygt en timme och jag kände mig rätt kall när vi kom tillbaka. Men alltid lika mysigt att vara ute med min bäste uterittshäst!

Jag hade bokat in mig på ännu ett gruppcykelpass kl 17, så jag fick skynda mig lite att göra i ordning Compis, ta in de andra två och fixa mat. Kalle kom in med en baksko på trekvart, typiskt nog, så nu får det bli hovslagarbesök igen.

Jag hann i alla fall in och upp i cykelsadeln för att köra det där passet. Det var ett intervallpass i grupp med enbart tjejer, tror vi var 52 st. Det var väldigt kul, bra pass som var lagom jobbigt. Inte för tufft, men inte för lätt heller. Kändes bara bra liksom. 45 minuter höll det på och sedan lyckades jag starta en "Repack rush". Jag har ju styrenheter så att jag kan svänga med cykeln (Zwift play) och då kan man köra en bana där man ska pricka lite olika saker och undvika bromsgrejer. Löjligt roligt! Inget långt pass, bara 4 minuter. Det var inte helt lätt att styra cykeln för den kör lite som den vill ibland kände jag. Det finns ju liksom redan en styrning som håller en på banan och den måste man styra över för att komma dit man vill, men jag lyckades rätt bra ändå.

Imorgon ska jag nog bara köra ett vanligt pass på någon befintlig bana, ingen gruppträning och inget repack rush.

Dagens träningsgäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar