Sidor

måndag 15 januari 2024

Återställd och januarihäst

Helgen gick sådär. Jag var igång i princip hela dagen, städade ut julen och red Compis en runda. Han hade förvandlats till "januarihäst", en sån där häst som bara hoppar och busar och har så mycket energi att han inte vet vart han ska ta vägen! 

Det var lite mjukt i backen i lördags eftersom det var ett par plusgrader och när vi kom till ett ställe där vi brukar trava, jag tog bara tyglarna, hann inte ens lägga på skänkeln innan han for iväg i full galopp, körde ner huvudet och började skjuta rygg och sedan fick jag inte stopp på honom. Han är helt galen! Men jag skrattade, för han gör ju inget allvarligt, jag satt ju inte löst eller så, men fick jobba på att försöka lugna honom resten av rundan. Det är jag ju inte riktigt van vid.

Jag tänkte att jag måste gå med honom till ridhuset och låta honom springa av sig utan mig på ryggen och planerade att göra det på söndagen (igår). Men när jag kom hem från ridturen började magen protestera igen och jag fick en riktigt dålig kväll och natt med flera toabesök.

Så jag beslutade mig för att ta det lugnt hela söndagen, inte äta så mycket så att magen fick vila. Jag satte igång en fransyska på långkok och åt lite av det köttet på kvällen. Magen var öm hela dagen igår, men jag slapp springa på toa hela tiden i alla fall.

Så jag meddelade chefen att jag inte kommer till jobbet idag heller. Men så fick jag en hel natts sömn utan ont i magen och utan toabesök. Allt kändes lugnt på morgonen. Jag åt långkokt kött även till frukost och två stekta ägg och magen var helt lugn. Inget ont, inget körande. HELT underbart!

Men jag har ändå tagit det ganska lugnt idag. Kört in några lass ved och så gick jag med Compis till ridhuset. Jäklar vad kallt det var! -6 och 10-15 sekundmeter  vind. Inte så mysigt!

Men i ridhuset hade vi det mysigt i alla fall! Vi körde 6 av de sju lekarna. Vänskapsleken började vi med och körde med med pinnen och lite handklappa. Det gick bra, han var lite påverkad av ljud pga blåsten, men det är ju inga problem med att ta på honom överallt, det accepterar han. Dock tyckte han att handklappan var lite småläskig.

Nästa lek var tryckleken och den gick oxå fint. Svårast var att att böja in huvudet, han ville flytta hela kroppen och snurra runt. Men han svarade fint på tryck på baken. Lite svårt att flytta framdelen, sitter lite fast. Sänka huvudet funkade bra.

Tredje leken är driva-leken, den gick jättebra, inga konstigheter alls och vi fortsatte med jojo-leken- Där är han lite långsam bakåt, och tog ett tag innan han kom tillbaka första gången. Så den behöver vi öva mer på.

I cirkelleken blev han väldigt taggad och for iväg så att jag tappade honom. Han sprang runt lite innan jag fick tag i honom. Försökte mig på lite sideways innan jag släppte honom och han fick busa loss. Oj, vad mycket energi han hade! Det var hopp och bus och han stannade, men ville inte komma till mig så han fick springa mer. Jag fick aldrig någon connection där han kom tillbaka så det behöver vi också öva mer på!

Men det var väldigt kul att jobba honom från marken och att låta honom busa! Jag märker ju att vi har många saker att jobba på i fortsättningen och jag har satt upp som mål i år att jag ska jobba även honom från marken mer regelbundet. Även om allting funkar väldigt bra med honom så vill jag gärna ha en djupare och bättre relation med honom också!

Som avslutning testade jag att knacka på korset för att få honom att flytta baken mot mig som ett steg för att lära honom att parkera vid pallen. Fattade på tredje försöket. DUKTIG KILLE!

Hopp!

Bus!

Imorgon ska jag äntligen åka till jobbet igen och fortsätta min resa i min nya verksamhet. Ska bli så kul att fortsätta! Jag har aldrig varit så kort på ett jobb och blivit sjuk efter tre dagar... Men nu känner jag mig helt återställd och det är förbaskat skönt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar