Sidor

tisdag 2 januari 2024

Aktiv start på 2024

Igår var jag inte så aktiv, jag kom i säng alldeles för sent och vaknade alldeles för tidigt. Vi hade en supertrevlig nyårsafton med en räktårta som förrätt. Hade pepparrot i den och det blev lite mycket av den varan, även om jag gillar pepparrot, men det var rätt gott ändå.

Till huvudrätt hade Magnus helgrillat en vildsvinsrygg, gjort klyftpotatis och så hade jag gjort en kantarellsås. Så jävla gott! Vildsvinet blev så himla saftigt och fint! Och kantarellsås är ju bara såå gott!

När vi hade ätit klart och fått undan disken gick vi ut och badade i SPA-badet. Det var väldigt blåsigt, runt 1 plusgrad och lite småregnigt, men det var helt underbart att bada! Allra bäst är det ju förstås när det är uppehåll, några minusgrader, klart och månsken, men detta var rätt fint ändå. Där höll vi till tills vi var skrynkliga och för att vi inte skulle somna efter det härliga badet kokade vi kaffe och te.

Vi åt också efterrätten, en frozen jordgubbscheesecake på kladdkakebotten, som också var uppskattad.

Sen var det helt plötsligt nära tolvslaget, jag fick skyfflat ut Magnus för att sätta eld på sin raketlåda och hällt upp champagnen i glasen bara minuter innan tolvslaget och vi skålade in det nya året.

Sedan hade vi kvar att spela paketspel, vilket vi inte hade hunnit med innan och det slutade med att Magnus blev utan paket, jag fick ett sugrörsset i metall och en kortlek med svartepetter.

Så klockan var ju en bra bit över två innan jag kom i säng. Passade på att ta all disk och röja för att slippa komma upp till det på morgonen.

Jag hade tänkt att göra den vanliga nyårsfastan, dvs fasta så länge jag står ut. Men när jag vaknade trött igår kände jag att förutsättningarna inte var de rätta. Så när jag hade fixat stallet gjorde jag frukost i vanlig ordning och sparade fastan till idag istället.

Vädret igår var inte heller det roligaste, det blåste, regnade och det var även snöinblandning i regnet, men vid tre-tiden kom Magnus, vovvarna och jag i alla fall ut på en promenad Fy vad kallt det var! Det gick ju an när vi var i skogen, men sedan började det snöa rätt ymnigt och det var ju bara strax över 0 grader. Så det brände i mina ben, jag hade bara ett par vintertights på mig, dumt nog, trodde inte att det skulle vara så kallt. Rätt klädsel hade varit termobyxor.

Men vi kom iaf ut och när vi kom tillbaka tog jag in hästarna och gav dem mat. Efter det landade jag i soffan igen och somnade faktiskt på riktigt. Så det blev inte ätet kvällsmat förrän strax efter kl 20.

Så jag påbörjade en ny fasta efter kvällsmaten och kom i säng lite senare än tänkt, fastnade framför en film och eftersom jag hade sovit lyckades jag hålla mig vaken ända till kl 11 då jag gick ut och nattade hästarna.

Sedan blev det en rätt god natts sömn ändå. Jag vaknade vid 6-tiden, låg och drog mig lite och kom ut i stallet strax efter kl 7. Mockade och gjorde i ordning innan jag körde in några kärror ved. Det går ju mycket ved nu när det blåser så. Idag har det varit 2 minusgrader och vind på 17-20 m/s.

Jag var otroligt sugen på att rida Compis i ridhuset, men inte så sugen på att ta mig dit. Det har kommit lite snö under natten och eftersom det blåser har det liksom blivit en polerad ishinna överallt. Men efter att ha tagit mitt frukost-te beslutade jag mig för att ändå gå ut och hämta Compis.

Jag gjorde i ordning honom och broddade honom och när vi kom ut snöade det igen. Tyvärr hade mina värmesulor laddat ur, de var helt döda, så jag hoppades att det skulle räcka med vinterridstövlarna och att jag skulle bli varm när jag väl kom till ridhuset. Jag drog på mig overallen, under den hade jag vinteridbyxor med långkallingar under, en vintertröja med flossad insida och en väst. Utanpå overallen krängde jag på mig säkerhetsvästen. Och så var det de tjocka vinterhandskarna som gällde. Mer praktiska ridhandskar hade jag i fickan på overallen. Och så hade jag naturligtvis mössa under hjälmen samt min buff långt uppdragen över näsan.

Det gick faktiskt bra att rida till ridhuset. Compis var lite på hugget, inte så konstigt med tanke på blåsten, han är ju ändå en helt fantastisk häst till att kunna hålla sig lugn. Och för första gången någonsin trampade han på hela vägen till ridhuset, inte ett enda stopp på vägen! Så duktig kille! Visst, han var på helspänn förbi "farliga gården", men han gjorde inte en enda ansats till att vilja stanna och vägra gå.

När vi väl kom till ridhuset åkte overallen av och först kändes det lite kallt utan den. Dock frös jag inte nämnvärt, inte ens om fötterna, så det kändes ändå bra.

Det står ett träd utanför ridhuset på bortre kortsidan som skaver mot plåten och skapar ett ganska irriterande ljud, som Compis blev lite rädd för, men han höll sig lugn ändå och vi kunde rida där förbi utan större bekymmer.

Även idag travade och galopperade vi över lite bommar här och där, fokuserade på att han skulle gå rakt och att han skulle svara på mina hjälper framåt. Samt att jag skulle hålla koll på mina hjälper så att jag inte satt och hackade med skänklarna.

Det blev riktigt bra, han blev jätteresponsiv och fattade till och med galopp när jag bad honom gå framåt vid något tillfälle.

Han var så himla fin i galoppen idag, speciellt vänster. Jag fick honom till att hålla sig på spåret på kortsidorna och inte kasta in bogen efter ett tag och han jobbade på riktigt fint, både på volt och rakt fram. Jag fick en jättehärlig känsla!

I högergaloppen var det lite svårare som vanligt, men han var väldigt mycket bättre där också och jag kunde verkligen rida honom i galoppen. Så himla kul!

Det blev ännu ett jättehärligt pass och jag ångrade inte en sekund att vi hade gett oss ut i stormen!


Compis skrittar i ridhuset

Full mundering med overall och buff

Jag blev ju varm av ridningen och jag frös inte heller på hemvägen, vilket var skönt. Det var mest kallt om ansiktet faktiskt, men det gick helt ok.

När vi var klara fick hästarna sitt lunchhö och jag gick in och tog min lunchkopp med te. Jag hade en önskan om att cykla också idag, så vid 3-tiden satte jag mig på cykeln i källaren och körde ett FTP-test. Ett FTP-test står för Functional Threshold Power och är ett mått på hur många watt man orkar köra över tid. Ett mått som alltså bör bli bättre med träning. Så därför gjorde jag det idag för att kunna göra det igen om några månader och se ifall jag har förbättrat mig. Jag gjorde en kortare variant av test, 20 minuter, men det var nog så jobbigt. AS-jobbigt, faktiskt! Mitt resultat blev 160 och jag minns faktiskt inte vad värdet var förra gången jag körde detta test, det är ju flera år sedan, men jag kände mig nöjd med min insats, jag tog i och låg rätt nära maxpuls i slutet av testet.

När jag var klar med det var det dags att ta in hästarna från blåsten och ge dem mat. De såg rätt nöjda ut!

En annan sak som jag gjorde efter att jag hade ridit var att gå ett varv runt huset barfota i snön för att ge mina fötter lite kylterapi. Jag gjorde det förra gången det var snö och upptäckte då att det ökade min känsel i fötterna på ett mycket behagligt sätt. Det var dock inte så jäkla behagligt att gå i snön, den var ju rätt isig och vass och såklart kall, så det gjorde rätt ont när jag hade gått varvet runt, men efter att ha torkat av snön och kommit in så kändes det väldigt skönt i fötterna. Det tog ca en minut att gå runt och det var lagom tid tyckte jag!

Barfota i snön


Värmesulor på laddning


FTP-test

Jag känner mig väldigt nöjd med den här dagen, jag har verkligen varit så aktiv som jag vill vara och jag har ändå massor av energi kvar. Fastan hjälper ju till att hålla energinivån uppe. Fastan bidrar också till att jag känner mig frusen, men just nu efter 21 timmars fasta börjar värmen komma tillbaka till kroppen och det är riktigt härlig! Planen är att fasta till imorgon bitti och då äta frukost, då blir det en 36-timmarsfasta. Jag har landat i att 36 timmar känns bäst. 24 timmar blir lite stressigt och jag känner inte riktigt att jag hinner nå de där riktigt häftiga effekterna i kroppen när energin och värmen i kroppen stiger och jag känner mig oövervinnerlig, så därför kör jag på 36 timmar.

Nej, nu blir det duschen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar