Sidor

lördag 26 januari 2019

Januarireflektioner en lördag

Ännu en vecka lagd till handlingarna denna januari. Januari som snart är slut. Känns bra. Tror jag. Jag gillar egentligen januari, det är en vintermånad och sedan någon vecka tillbaka har vi faktiskt vinter med snö och minusgrader.

Tyvärr har vi lite för lite snö för att det ska gå att rida några snö-rejs, men det är ändå vitt ute, vilket gör att det blir så mycket ljusare ute på kvällar och nätter. Men just nu fyller det på och enligt SMHI ska det fortsätta fylla på, så det finns hopp om att det kan bli lite mer snö framöver!

I veckan har det blivit noll ridning. I tisdags däckade jag i soffan kvart över sju på kvällen och hade ingen energi och i torsdags åkte jag på en bil-koll-runda efter jobbet och var inte hemma förrän vid kl sex så det blev alldeles för sent att hinna ut.

Min leasingbil, volvon ska lämnas tillbaka siste februari och jag har funderat länge på vad jag ska göra när den bilen försvinner. Köpa bil eller fortsätta leasa? Jag vill inte lägga mycket pengar på bil då den för mig endast är ett transportmedel till och från jobbet. Hade det funkat bättre att ta bussen till jobbet hade jag givetvis gjort det, men för mig är det inte värt att lägga 1,5 timme extra per dag på att ta mig till och från jobbet när det tar en halvtimme att köra bil till jobbet.

Så jag har velat fram och tillbaka och egentligen först nu tagit tag i det på riktigt. Målet var att sänka månadskostnaden och jag trodde att det skulle betyda liten bensindriven bil. Men det visade sig att det mest förmånliga just nu är att skaffa elbil. Väldigt lågt förmånsvärde gör att jag kan sänka månadskostnaden för leasingen med rätt mycket pengar plus att bränslekostnaden i princip försvinner.

Så igår beställde jag en Hyundai Ioniq Electric efter att ha fått testa en sådan ett dygn. Alla mina elbilsfördomar krossades. Räckvidden är betydligt längre än jag hade föreställt mig (trodde att man behöver ladda hela tiden, typ) och det visar sig att det är minst lika mycket värme i en sådan bil som i min dieseldrivna Volvo V70. Dessutom har den rattvärme och det är ju såååå skönt!

Det känns som ett väldigt bra val, slippa tanka och spy ut avgaser och dessutom öka mängden pengar ner i plånboken, kan inte bli mycket bättre än så!

I morse släppte jag ut hästarna och fixade stallet lite snabbt innan jag for till Gekås för att köpa foder och lite annat. Jag passade på innan det blir kaos och alla ska dit senare under dagen. Jag var klar och lastade in i bilen tio över åtta. Så gött! Det var i princip folktomt därinne så jag kunde ta de grejer jag skulle ha i lugn och ro.

När jag kom hem gjorde jag frukost. Bacon och äggröra, så jäkla gott! Och det håller jag mig mätt på till i kväll. Så smidigt och praktiskt att slippa äta mitt på dagen!

Favoritfrukosten!
Nu ska jag bege mig ut i vintervädret. Jag har fått hem tre pallar spånpellets från BMR-produkter som ska in i stallet. Så jag måste rumstera om bland de kutterspånbalar som är kvar sedan förra året så att jag kan packa in pelletssäckarna.

Jag har testat spånpellets nu i vinter då jag tycker att kutterspånet är lite osmidigt att mocka i och jag bär ju ut mycket fräscht spån till gödselstacken. Så jag köpte tio säckar pellets på Granngården för någon månad sedan och så har jag testat i framför allt Bosses box då han är den värsta gödselspridaren.

Jag blöter upp pelletsen i säckarna och så får det ligga och svälla medan jag jobbar och så strör jag ut det när jag kommer hem. Säckarna som jag testade från Granngården tycker jag gav lite lite spån, men ändå tillräckligt för att jag skulle bestämma mig för att det är det jag vill strö med framöver.

Så jag beställde som sagt från BMR-produkter som har det bästa pris jag har hittat hittills. Igår öppnade jag för första gången fyra sådana säckar, en till varje box och så körde jag en spånbal också i varje box. Dessa säckar var gjorda i papper så när jag kom hem hade de liksom löst upp sig i sömmarna och låg under spånet som hade svällt rejält. Så smidigt att bara dra bort pappret och sedan strö ut spånet. Det känns som om det faktiskt blev mer spån än vad det var i testsäckarna från Granngården så jag är supernöjd med detta!

Jämfört med spånbalarna så är ju spånpelletsen så mycket smidigare att hantera också. De väger ju bara 14 kg och de är lätta att bära runt. Så plus på det!

Jag upplever också att sågspånet räcker längre än kutterspånet, jag behöver inte fylla på lika ofta. det är nog en och en halv vecka sedan jag fyllde på spån senast. Spånet faller ju igenom grepen så det blir egentligen bara bajset som åker ut på gödeslstacken och det märks!

Jag ska också se om jag har något utrymme bland alla mina byggnader där jag kan släpa in alla hinder. Nu är det vinter en gång för alla och jag tror nog att det dröjer innan jag kan rida i paddocken igen och då vill jag låta hindren komma in under tak och torka lite. Jag hade en plan under hela 2018 som aldrig blev av att jag skulle tvätta alla bommar och hinderstöd som börjar se lite tråkiga ut. Det växer lite mossa och sådant så det hade behövt fräschas upp. Men det får jag göra när det blir vår och varmt ute.

Så jag ska nog få denna lördag att gå också. Nu är januari snart slut och våren börjar närma sig. Kanske bara tre månader kvar nu med hästarna inne på nätterna. Det ska bli så skönt att få tillbaka betet, slippa gå upp tidigt på morgnarna och slippa lägga hutlöst mycket pengar på foder! Och så ska det bli så skönt med ljusa kvällar. Redan nu är det faktiskt ljust en hel timme längre än för en månad sedan! Jag älskar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar