Sidor

söndag 22 maj 2016

Bygga växthus dag 2

I morse vaknade jag kl 4. Helt klarvaken! Älsklingen låg och snarkade och jag gick upp på toa. Jag kände mig pigg och hade växthuset i tankarna, så jag funderade faktiskt på att gå upp. Men jag ändrade mig och tänkte att jag i alla fall skulle ligga kvar till halv sju innan jag gick upp.

Jag låg och vilade mig och plötsligt vaknade jag till och då var klockan strax efter åtta! Jag hade alltså lyckats somna om. Det trodde jag aldrig att jag skulle göra! Men det var skönt att få sova lite längre!

Det första jag gjorde när vi hade ätit frukost var att skruva ihop långsidorna på växthuset. Det var tämligen enkelt och det tog mig bara ca tio minuter per långsida. 

Två långsidor ihopskruvade!
Medan jag skruvade ihop dem fixade Älsklingen till stenläggningen runt plintarna. Eller snarare över plintarna. Det krävdes en stenkap, som vi tacksamt nog kunde låna hos våra grannar, och mycket pillande för att få det att gå ihop. Sockeln fick skruvas isär för att få in stenarna där de skulle vara och sedan fick den ju såklart sättas ihop igen. Så det jobbet var rätt tidskrävande och inte klart förrän lagom till lunch.

Efter lunch var det dags för det svåraste momentet, nämligen att sätta ihop gavlar och långsidor på sockeln.

Selma tyckte att det var fint att ligga bland växthusdelarna
Det blåste rätt rejält när vi skulle få upp sidor och gavlar. Inte helt lätt att göra på bara två personer. Men min smarta Älskling löste det genom att ställa bilen ända intill framgaveln så att den stod kvar på plats.

Sedan fick vi ihop alla sidor, en efter en. Lite meck och lite justeringar krävdes, men det gick bra ändå. Allt passade ihop:).

Därefter var det dags för den översta överliggaren och sedan taket. Det svåra med att sätta taket var att veta hur många skruv som behövdes i spåren. Det skulle ju upp stag mellan takstolparna, fönster och en ögla för att hålla fast fönstren. Så det var en hel del tankearbete. Vi satte takstolparna först och sedan satte vi de strävor som sitter mellan takstolparna och blir till takstolar. Till sist satte vi fast de tvärslår som fönstren ska ligga emot.

Vi var på väg att ge oss på dörrarna också, men då vi insåg att glaset skulle sättas in i dem så gav vi upp. Klockan var då sju och jag kände inte att jag orkade öppna något glaspaket och börja skruva. Jag tror nämligen att dörrarna inte är helt lätta att få ihop, så jag kände mig nöjd där och då.

Totalt tog ihopsättningen av själva växthuset, samt fastskruvning i sockeln fyra timmar för oss två att göra. Så totalt har det hittills tagit ungefär 6 timmar för monteringen. Det vi har kvar nu är dörrar, fönster, glas, stuprör och lite lock som ska sitta här och där.

Såhär långt har vi kommit nu!
Trots att det tagit lång tid tycker jag att vi har fått gjort ett bra jobb. Nu får jag ju tyvärr vänta lite till på att "flytta in" i mitt växthus, men jag antar att det är värt att vänta på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar