Sidor

måndag 18 mars 2024

Uteritt, träning från marken och påskplaner

Idag har det varit en solig, men kall dag. Runt tre plusgrader. Men inte särskilt mycket vind när jag kom ut med Compis. Vilken var skönt såklart!

Men det krävdes ändå långkallingar, fodrade ridtights, vinterkappa, värmesulor, vinterstövlar, vinterhandskar, ja i princip hela vinterkittet. Jaja, det blir väl vår någon gång...

Vi red en kortare runda, först Skattagårdsskogen och sedan hemmaskogen. Compis var pigg idag också, men lite lugnare och inte lika reaktiv som han har varit i helgen, så det var gött att slippa ryck hit och dit. Vi kunde galoppera lugnt och fint, inga skolor ovan mark och inga hopp åt sidan. Men han hade ändå bra framåtbjudning och sprang på med bra energi. Så det blev en lagom och mysig runda.
 
På väg mot solnedgången

När vi kom hem gjorde jag i ordning Kalle för ett pass i paddocken. Medan jag gjorde i ordning honom ringde brorsan. Han ringde mig i lördags och "erbjöd" mig att ta med mig Compis till Ätrabygden på långfredag för att tävla eftersom brorsdottern ska dit då. Eftersom vi knappt har hoppat i år och jag plötsligt blev drabbad av osäkerhet senast vi hopptränade så kände jag inte direkt att vi (jag) är redo för några tävlingar. Även om brorsan försökte övertyga mig om att "80 cm är lågt".

Så de fick ett motbud; jag tar med mig Compis så tävlar brorsdottern honom åt mig. De skulle fundera på erbjudandet. Jag passade på att byta ägare på Compis på TDB, vilket jag inte har gjort tidigare eftersom det inte har varit aktuellt att lösa tävlingslicens.

Så ikväll återkom de och sa att de antar erbjudandet. SÅ HIMLA KUL! Jag tror att Compis kommer att uppskatta detta. Och jag vet att brorsdottern kommer att göra ett bra jobb med att rida honom. Som jag ser det så finns det bara vinster med detta; Compis får tävlingserfarenhet med en modig ryttare, vilket gör att jag får inspo att sikta på att komma ut på öppen bana, pay & jump eller tävling själv och brorsdottern får testa att vara catch-rider. Win-win-win helt enkelt.

Så nu får jag väl börja tvätta honom så att han är lite mer vit när det är tävlingsdags!

I alla fall så fixade jag både tävlingslicens och anmälan samt betalning av starterna (80 och 90 cm)innan Kalle och jag stack ut i paddocken. När vi kom ut var det mörkt så jag fick tända lamporna, så gött att ha dem!

Vi tränade de fyra första lekarna. Jag ville inte låta honom springa runt och "förstöra" det nyvältade underlaget så jag släppte inte iväg honom. Dock släppte jag honom lös när vi var klara och jag skulle bära ut bommar och hinderstöd inför Compis och mitt träningspass imorgon. Han gick med mig fram och tillbaka och hit och dit.

Han är väldigt känslig i tryckleken, det krävs inte mycket för att han ska flytta sig åt alla håll och kanter. Vänskapsleken var väldigt lugn, han bara stod och tittade runt omkring sig. Han var lite spänd på omgivningen, det var helt vindstilla och väldigt tyst ute och vi såg ju inte någonting utanför lampornas sken. Hundar skällde, det prasslade och tasslade ute på åkern, så jag var nog också lite okoncentrerad. Men det gick bra ändå.

Jag övade mitt tålamod och min förmåga att läsa av honom i jojo-leken. Han backar bra, men det är fortfarande svårt att komma tillbaka. När jag tar i repet vill han joxa med det och så börjar han gäspa och tugga. I det läget låter jag honom göra det. Tar i repet igen när han slutat och ibland kommer han fint tillbaka då. Men det är fortfarande mest på hans villkor. Dock tyckte jag att det var lite framsteg med att komma tillbaka, när han väl kommer behöver jag inte ta särskilt mycket i repet.

Så det blev ett mysigt pass även idag och det kändes bra att få jobba lite med honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar