Sidor

söndag 27 augusti 2017

Trattisarna är här!

Denna fina söndag började jag med en rejäl svamprunda tillsammans med Selma. Det kom en hel del regn i natt och på förmiddagen när vi kom ut var det helt magiskt ute. Helt vindstilla och så tyst. Fuktigt av nattens regn och rejält blött överallt.

Jag har sett i sociala media att folk plockar trattkantareller. Jag tycker att det var lite tidigt, men jag var ju bara tvungen att kolla läget i skogarna häromkring.

Jag gick rakt in i skogen på ett ställe där jag aldrig tidigare plockat svamp. Jag gick upp och ned för backarna och till sist hittade jag dem! Så underbart!

Trattisar!
Anledningen till att jag blev så glad är att jag inte har plockat trattisar med någon reda de två senaste åren pga för torra höstar. Men nu finns de så äntligen! Och de har bra förutsättningar att växa och bli hur många som helst.

Jag hittade dem på många ställen. Ibland var de stora och fina, men de flesta var rätt små. Men jag fick ändå ihop en ansenlig mängd. Fantastiska Magnus rensade dem och fyllde svamptorken, så nu ligger de där och gottar sig.

Vi har ju plockat så mycket gula kantareller som vi förvällt och jag tycker att trattisarna är en fantastiskt bra krydda när de är torkade. Perfekta att mortla och slänga i grytor och annat!

Jag har några andra ställen som jag också ska kolla efter trattisar, men om några veckor kan det finnas mängder! De har redan fått bra förutsättningar med mycket fukt så att de har hunnit komma upp. Nu behöver de bara växa till sig och bli lite större.

Vi var ute i drygt fyra timmar, så snabbt gick det inte. Men det var det värt!

Efter svampturen blev det soffan och några spännande timmar framför EM-hoppningen. Så glädjande att Peder tog hem guldet! Han om någon är verkligen värd detta! Och hans fina häst Allan förstås! Det var verkligen en bra start för nye förbundskaptenen Ankarcrona att få med sig ett lagsilver och ett individuellt guld.

Ikväll har jag sorterat lite tvätt och dammsugit upp allt ludd och skräp i torkrummet. Nu ska vi snart dra igång ett nytt litet projekt, nämligen torkrum och tvättstuga!

I torkrummet ska väggarna och taket målas vita och så ska jag måla någon tålig, troligtvis ljusgrå golvfärg för att lättare hålla rent där inne. I tvättstugan ska vi flytta tvättmaskinen lite så att jag får lite mer bänkyta. Vi ska också fixa lite förvaring så att jag slipper ha smutstvätten liggandes på golvet i väntan på tvättning. Sedan ska vi ha en diskbänk med en ho så att vi kan duscha hundarna på ett smidigare sätt än vi kan idag. Det är inte så mysigt att ha dem i vår egen dusch, då det blir hår överallt i hela badrummet.

Det kommer även att målas i tvättstugan för att fräscha upp även där. Troligtvis kommer vi att skära upp en ränna i betonggolvet så att vi kan leda vattnet till golvbrunnen som är i andra änden av rummet. Lite mer vattenledningar ska också dras så att vi får vatten fram till diskbänken och få en smidigare lösning vid tvättmaskinen. Det ska bli riktigt gött att få ordning där. Det är ett projekt som kanske inte är så kul, men som kommer att förbättra hanteringen av tvätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar