Sidor

söndag 13 mars 2016

Intervallträning!

Denna förmiddag har jag varit ute med Bosse Bus i skogen. Till skillnad från igår är det idag jämnmulet och riktigt råkallt. BRR!

Vi skrittade upp mot skogen. När vi kom in i skogen fanns det faktiskt snö på sina ställen. Tur att jag fick nytta av de där snösulorna som har suttit på sedan i januari :).

Bosse såg något läskigt vid mossen och frös till, men han gick sedan vidare i sitt härliga tempo. Vi svängde upp på en jättefin grusväg, där han fick trava lite och titta sig omkring. Dagens plan var faktiskt att köra lite intervaller i trav och galopp för att stärka upp honom.

Sträckan är drygt 500 meter och först kommer en lite brant, men kort stigning, sen planar det ut ett par hundra meter innan nästa branta, men korta stigning kommer. Efter det är det slakmota resten av sträckan, ungefär halva kvar då. En perfekt sträcka att träna intervaller på eftersom det blir lite extra motstånd i form av stigningarna. Dock är den totala stigningen på hela sträckan bara 14 meter, så det är ju ingen jättebacke så precis. Det gör ju den perfekt att börja med nu när Bosse inte är i toppform.

Vi vände tillbaka och skrittade hela vägen tillbaka. Jättedumt, tyckte Bosse, han ville ju bara springa:). Det är väldigt viktigt att känna av hästen när man kör sådana här intervaller. Det är ju en fördel att själv ha sprungit intervaller så att man vet hur det är. Tanken är inte att köra slut på honom, utan helt enkelt låta honom trava och galoppera i kontrollerat tempo. Samma jobb som på ridbanan, springa i mitt tempo och inte springa bort!

Andra intervallen fick han trava hela sträckan igen. Då hittade han på ett nytt trick. Han körde ner huvudet så att jag kom lite i obalans och fick långa tyglar, då kunde han börja galoppera utan att jag hade bett om det. Det tricket gick inte hem!

Den här gången fick han upp pulsen lite och jag hörde lite lätt flås när vi kom upp till vändpunkten. Skritt tillbaka igen. Han ville trava i slutet av sträckan tillbaka, men då fick han istället göra skänkelvikningar kors och tvärs över vägen. Han flyttade jättefint undan skänkeln!

Tredje omgången fick han trava ungefär halvvägs och sedan fattade vi galopp. Det blev lite hej och hå med huvudet som for upp och ner. Han var inte riktigt nöjd med att jag försökte hålla in honom. Men jag fick stopp på honom utan problem.

Fjärde och sista omgången fick han fatta galopp innan första stigningen och så fick han galoppera upp för båda backarna. Sedan saktade vi av till trav och så fick han trava resten. Den här gången var galoppen mycket lugnare och det gick i mitt tempo. Duktig kille!

Efter fyra intervaller var jag nöjd. Bosse hade hunnit bli lite svettig och hade fått upp flåset på ett bra sätt, tycker jag. Han tyckte nog det var lite kul att få galoppera lite ute också. Fördelen är ju att man får en härlig framåtbjudning ute i naturen. Nackdelen är att det kan bli lite väl mycket framåtbjudning. Men det funkade helt ok, tycker jag.

Vi skrittade resten av ridturen, Bosse hade dock velat springa mer, men jag tyckte att det var viktigt att han fick skritta av sig ordentligt efter denna genomkörare. Nu får han två vilodagar, eftersom jag har lite annat inbokat kommande kvällar, men jag hoppas snart vara uppe på honom igen och kunna rida i paddocken efter jobbet!

Gammal bild i galopp!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar