Sidor

söndag 17 september 2017

Gjut-lördag

Efter morgonens monsunregn kom vi ut och drog igång tombolan. Jag funderade på hur gammal den där tombolan är egentligen. Jag tycker att den ser förfärligt gammal ut med sina järnhjul och den väldigt enkla konstruktionen. En elmotor som driver en rem som får tunnan att snurra.

Magnus påstod att tombolor fortfarande ser ut såhär, fast kanske lite klenare i konstruktionen än den vi har. Jag funderar på ifall min far köpte den när garaget byggdes (typ på 60-talet?) eller när han gjorde om lagården till svinstall (70-talet?). Hade varit spännande att veta.

Tombolan in action
Hur som helst är det en maskin som vi har och har haft mycket användning av och jag har svårt att föreställa mig att någon människa med ett hus eller en gård hade klarat sig utan en sådan.

Vi blandade betong och sedan skyfflade jag i murar hinken och lyfte in den genom källarfönstret där Magnus tog emot och fyllde på där det skulle fyllas på. Först fick vi lite panik och trodde att de två säckarna inte skulle räcka, men det gjorde de. Det blev faktiskt en halv säck över.

Själva gjutningen gick väldigt bra. Magnus kan ju det där med gjutning och gjorde ett riktigt bra jobb. Såhär ser numera den före detta tvättgrytan ut:

Här ska tvättmaskinen stå
Magnus fixade även i ordning hålet i golvet som blev efter den andra betongklacken vi hade i källaren och även det blev riktigt bra!

Putsning pågår
Eftersom vi fick med oss lite kräftor som blev över i fredags så funderade vi på vad vi skulle göra med dem. Jag är inget fan av kräftor. Så jäkla mycket jobb för så lite njutning. Tycker mest att de smakar ingenting. Men så hade jag för mig att jag hade sett att man kunde slänga dem på grillen eller i ugnen och letade igenom mina Morberg-kokböcker.

Där hittade jag ett recept på ugnsgratinerade kräftor. Man skulle dela dem, breda på ett örtsmör (jag hade gräslök och persilja) innehållandes vitlök och lime, sedan in i ugnen på grillfunktion i fem minuter sedan var det färdiga.

Och jag måste säga att det var riktigt gott! Vitlök och smör kan ju förbättra det mesta i matväg! Och jag blev så glad över att jag äntligen har hittat ett sätt att äta kräftor som funkar för mig!


Goda kräftor!

Vi bjöd även hem våra grannar för det var ju rätt många kräftor och vi hade aldrig kunnat få i oss alla dem själva. Så det blev en väldigt trevlig kväll med mycket snack, många skratt och god mat och dryck. En härlig lördagkväll! Vi började dessutom kvällen i växthuset med lite prosecco och försnacks. Tyvärr hade solen gått i moln igen då. Bara en timme tidigare hade jag varit i växthuset och piffat lite och då var det nästan för varmt att vara där när solen låg på. Det är intressant hur mycket det varierar.

Nu har vi ju förberett för att dra in el och vatten i växthuset och det ska faktiskt bli riktigt skönt att få in det. Då kan man ju ha en värmekälla för höstkvällarna så att man kan nyttja det mer. Lite ljus gör ju också saker och ting bättre där ute.

Nu är det en ny dag, inga nya monsunregn, tacksamt nog. Men idag blir det putsning i källaren. Sedan kan jag ÄNTLIGEN måla. Fast jag måste nog tvätta en omgång först för det börjar bli fullt i tvättnedkastet och tomt i garderoben. Vi får se hur det blir. Först får vi koncentrera oss på putsningen.

Nu ska jag försöka ta reda på hur putsen ska blandas eftersom det inte står på säckarna *IRRITERANDE*!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar