Sidor

tisdag 27 april 2021

Tre hästar motionerade så långt!

Denna vecka har börjat i en rasande fart, både på jobbet och hemma! Vindarna blåser fortsatt kallt och vi har frost om nätterna, men idag var det faktiskt lite mildare ändå.

Igår red jag Bosse en runda. Han är plötsligt fräsch igen! Såklart jättepositivt! Men också konstigt att han var så halt både i fredags och lördags att han knappt ville sätta ner hoven. Men jag har inte sett någon hälta sedan i lördags när han har sprungit i hagen, så han fick gå en liten runda.

Vi red förbi Kullagården, ner mot gärdsvägarna och sedan mot Linnarp. Vi travade och han var helt fräsch i traven. Jag travade lite på asfalten för att verkligen försäkra mig om att han lät fräsch också och det gjorde han.

Det var soligt och fint ute så det var ju såklart härligt att komma ut även om det var lite svalt. Jag planerar att rida ut honom resten av denna vecka också, lägga in någon galoppsträcka och sedan får det bli paddockpass nästa vecka. Hoppas att han håller sig frisk framåt nu!

Bosse och jag på tur!

När jag var klar med Bosse tog jag in de andra grabbarna och så tog jag tag i mitt dåliga samvete; Pelle. Jag borstade och gjorde i ordning honom och sedan fick han gå en runda i skogen. Han var verkligen pigg och fräsch och uppskattade uppmärksamheten. Jag står i valet och kvalet ifall jag ska ta av honom bakskorna nu när hovis kommer. Med tanke på hur svårt det är att hinna med tre hästar så är det ju inte särskilt troligt att jag får igång honom med något mer än skrittpromenader och då behöver han ju verkligen inga skor bak. Vi får se hur jag gör. Det var i alla fall mysigt att pyssla lite med honom och spendera tid i skogen med honom!

Månen är verkligen vacker nu och jag lyckades ta en bild på den när vi gick hem från skogen igår!

Supermånen!

Idag stod uteritt med Kalle på schemat. Den här gången tänkte jag rida mot Linnarp, vilket har varit en utmaning ett tag. Jag har ju inte kommit längre än till hagen i princip, någon enstaka gång förbi grannen. Förutom i tisdags då vi skrittade av där.

Han började skritta åt rätt håll, men fastnade lite innan vi kom fram till hagen, men jag lyckades få honom framåt hyfsat lätt och sedan fick han syn på några nya pallar med sten som stod hos grannen. Först vände han, men jag fick runt honom och fick honom framåt, jag ställde honom från pallarna och vi hade precis passerat dem när han plötsligt hoppade åt sidan och så stod vi plötsligt i ett hasselsnår bredvid vägen. Han är så jäkla snabb när han gör sina hopp åt sidan! 

Därifrån var det inte så lätt att komma tillbaka till vägen då det är ganska höga kanter ner mot vägen, så jag fick först baxat runt honom så att jag hittade en plats där jag kunde sitta av utan att hamna ibland stenar och snår. Därefter ledde jag ut honom på vägen och så inspekterade vi pallarna och konstaterade att de inte var farliga, därefter satt jag upp igen.

Vi mötte en häst längre fram på vägen och han vände och höll på ett antal gånger innan vi kunde passera den. Jag trodde att han skulle vända och följa med hästen, men han travade istället framåt.

Sedan har han en "obligatorisk" sväng ut på åkern innan skogsdungen vid banvallen. Där har han hoppat ut i princip samtliga gånger som vi har ridit där förbi det senaste, så också idag. Men jag svängde runt och till sist gick han ut på vägen igen.

Sedan hade han bra framåtbjudning ut på banvallen ända tills vi mötte en häst till där, men även då fick jag övertalat honom ganska omgående att gå framåt och vi kunde passera även den hästen utan problem.

Nästa utmaning  blev när vi kom upp i Linneskogen. Där ligger en liten gård där de har rensat uthusen och ställt ut allting precis där man passerar förbi. Där ville han inte gå förbi alls, så istället för att riskera stora hovspår i gräsmattan hoppade jag av och ledde förbi honom. Jag tyckte ändå att det var en ok reaktion på så mycket grejer som inte har varit där när vi ridit förbi tidigare. Han inspekterade även de grejerna noga innan vi passerade och jag kunde sitta upp igen.

Sedan gick allt lugnt och fint mot Spekås tills vi mötte en bil på vägen. Kanterna på vägen är ju nygrävda vilket gör att vägen blir väldigt smal och det blir inte mycket utrymme för att passera en bil. Och han ville ju inte vända och gå tillbaka där vi kom ifrån, så då hoppade jag av igen för att inte riskera någonting.

Han var lite spänd ner mot Linnarp men jag satt upp igen när vi hade kommit in på vår grusväg och sedan kunde vi i lugn och ro skritta hemåt!

Jag tycker att det faktiskt gick väldigt bra idag. Det är givetvis lite irriterande att han vill vända eller stanna så mycket, men jag märker också att jag nu kan gå på honom mer samt att mitt övertalande ger mer effekt nu, han ger sig lättare och jag tänker att vi är på god väg att kunna börja rida ut utan vändningar eller stopp som inte har med rädsla att göra.

Jag tycker att han är väldigt lugn också, för när han blir rädd för saker, som grannens pallar, så går han ändå fram och förbi och det är en väldigt bra egenskap. Sedan blir han lite egensinnig emellanåt men jag tror att det är lite unghästfasoner och att vi kommer att jobba bort det mer och mer allteftersom vi rider ut och han vänjer sig vid omgivningarna. 

Jag känner att jag hanterar de här situationerna bra och han verkar ändå tänka efter lite hur och var han väljer att krångla. Hade han t.ex. börjat vända och backa vid bäcken så hade vi ju riskerat att trilla ner där, men där går han bara på. Han har också väldigt bra framåtbjudning när han väl ger sig och då vill han mest trava. Jag vill dock att han ska kunna skritta normalt också men jag vill inte ta för mycket i honom när han väl går framåt, så just nu låter jag honom trava några steg innan han får lyssna lite mer på mig.

Så även om jag hoppade av tre gånger idag, så känns det ändå som att saker och ting går framåt. Han står ju blick stilla när jag sitter upp som jag har lärt honom så det är rätt lätt att komma upp på honom igen, bara jag hittar något att stå på så att jag kommer upp.

Nu är planen att försöka rida till ridhuset och träningen på torsdag, hoppas att det går bra!

Dagens runda


Första "utflykten" i hasselbuskarna


Andrautflykten på åkern


Lugn och fin på vägen hem



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar