Sidor

torsdag 5 april 2012

En dag i skogens tecken!

Förmiddagen har idag ägnats åt en rundvandring i skogen med min representant från Södra, Jenny. Det finns tydligen en Iphone-app där man kan se vart man har sina gränser på fastigheten. Så nu måste jag skaffa en Iphone, till företaget, såklart:).

Det var väldigt intressant eftersom jag hade mer skog än vad jag trodde, vilket alltid är kul och jag undrar om min far verkligen hade 100 koll på gränserna, för just där vi var och tittade idag har han aldrig nämnt att vi haft mark... Jaja, oavsett vilket så vet jag iaf nu exakt vart gränserna är och insåg också att jag behöver ta med röjsågen och motorsågen för att ta fram gränserna lite bättre och göra dem tydligare, så att även mina grannar vet vart gränserna är.

Vi diskuterade även vad vi behöver göra med skogen framöver. En massa plantering blir det förstås till våren och hösten efter vinterns avverkning, men det finns även en hel del röjnings- och gallringsjobb att göra. Dessutom fick Jenny en alldeles utmärkt idé om att vi ska ta en röj-dag med enbart tjejer på min mark, eftersom där finns bra exempel på hur det kan se ut när det är dags att röja, så det ska verkligen bli jättekul. Södra är nog mer eller mindre en förutsättning för att jag ska kunna sköta min skog på ett vettigt sätt, jag är så glad att de finns där och stöttar när det behövs!

När vi var klara i skogen och jag hade ätit lunch gav jag mig på att göra något jag länge har tänkt att göra. Sommarhagen är perfekt för att lägga ut lite små terränghinder i och efter att ha kollat på terräng-filmer på bukefalos var jag grymt sugen på att hitta på något kul här hemma. Vi har ju fått hem rätt mycket stockar nu efter avverkningen som vi ska ha till ved och därför gör det inget att sno några stycken därifrån.

Så jag tog traktorn och skogskärran med kran (som jag har kört en gång tidigare och är väldigt grön på det) och började lasta lite stockar. Jag började med en som var alldeles för tung och inte alls ville bli lastad, så jag gav upp den och lastade istället några ek-stockar och en granstock.

4 stockar lyckades jag lasta:)
Det var lite meckigt att lasta, någon stock ville inte alls som jag ville och det är verkligen inte lätt att hålla reda på de där fem spakarna, vilken spak som gör vad och åt vilket håll de rör sig. Men till sist kunde jag ge mig ut i sommarhagen och lasta av dem.

Första granstocken på plats!
De korta ekstockarna som man kan ta på båge eller göra åttvolt med.
När jag skulle lasta av den sista och tyngsta stocken tyckte jag att jag började få till snitsen på det hela och då händer det som "alla" (Magnus och brorsan) varnat mig för, JAG VÄLTER SKOGSKÄRRAN! Oj då, vad gör jag nu???? Men det löste sig rätt snabbt. Eftersom kranen fungerar som en hävarm så lyckades jag, utan att direkt tänka att jag skulle göra så, putta upp kärran med kranen. Helt otroligt! (Jag hör ditt skratt ända hit när du läser detta, Stellan:))

Men det var inte nog med problem där, när jag skulle försöka vända stocken så att den låg i bra riktning lyckades jag få in den under skogskärran och där kunde den ju inte ligga för då skulle jag ju vara tvungen att köra över den och förmodligen välta kärran igen. Så jag tänkte till lite och sedan började jag knixa med den hit och dit och till sist hade jag äntligen fått den bort från kärran så att jag kom därifrån. PUH!

Sista ekstocken som lyckades välta kärran!
Sedan kunde jag köra hem igen och då kom nästa utmaning, nämligen backa in kärran och traktorn i ladan!
I det lilla hålet till vänster i bild ska ekipaget in!
Som tur är så är jag väldigt van vid att backa med släp efter att ha kört mycket med hästsläpet, så det lyckades faktiskt på första försöket! Dessutom måste man hålla koll på kranen och sänka den när man backar in och sedan höja den när man kommit in för att den inte får plats annars, så det var mycket att tänka på! Men det gick alltså bra!
På plats!
När jag kom in i huset igen kunde jag konstatera att min lilla "lek" med traktorn tagit två timmar! Två timmar för fyra stockar! Ja, vad säger man? Jag hade ju kul under tiden iaf! Och Selma var med och övervakade det hela så att allt gick rätt till. Hon ligger utslagen på golvet nu. Hon tycker nog att det har varit tillräckligt med spänning för en dag!

Nu ska jag sluta tänka och istället ge mig ut och springa! Fartlek står på schemat och det ska bli sååå kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar