Sidor

fredag 13 juli 2012

Dressyr vs hoppning

Efter en 1½ dag på dressyrläktaren och en halvdag på hoppläktaren är det ganska kul att fundera kring olikheter mellan att sitta på en dressyrläktare och en hoppläktare.
Dressyr                                                         
En häst sparkar bakut - publiken säger "ohh" och tror att ryttaren ska trilla av och dö             
Hoppning             
En häst sparkar bakut - publiken skrattar och applåderar
Dressyr
En häst gnäggar - publiken hyschar       
Hoppning                          
En häst gnäggar - publiken skrattar och applåderar
Dressyr
På dressyrläktaren finns ett förvånansvärt stort antal "experter" och "domare" som själva sätter betyg på varje rörelse och förfäras över att de riktiga domarna inte sätter samma betyg   
Hoppning   
På hoppläktaren diskuterar experterna mer vilken tränare som är bäst och sämst, samt hur fruktansvärt bra det går för dem själva när de hoppar samtidigt som de gottar sig åt någon konkurrent som det har gått mindre bra för. Inga domare behövs, trillar bommarna får man 4 fel oavsett hur mycket hästen sprattlar med benen eller vad ryttaren heter
Dressyr
Under en dressyrritt är det absolut förbjudet för publiken att röra på sig eller prata/skratta för högt. Det finns t.o.m.         
läktarvakter som ser till att man inte går ner och sätter sig under pågående ritt. De stackars dressyrhästarna lever i en bubbla där det saknas miljö…
Hoppning
Under ritterna diskuterar man vilt vilka tävlingar som man själv ska delta i och undrar emellanåt -vem är det som rider nu igen?- om en häst tvekar inför publiken ökar applåder och tjut för att miljöträna den stackars fega hästen så att den inte riskerar ett öde som dressyrhäst.
Dressyr
På prisutdelningen travas hästarna runt eftersom ryttarna inte kan släppa iväg dressyrhästarna som inte är           vana vid att galoppera i normal galopp utan samling. När hästarna börjar studsa intill läktaren slutar publiken applådera för att inte skrämma ekipaget för då kan det ju bli lite för mycket action på dressyrbanan!
Hoppning
På prisutdelningen tjuter och applåderar publiken så högt att det stör de stackars dressyrhästarna på den intilliggande dressyrbanan som råkar sprattla med benen åt fel håll och får 1:or i betyg. Ju mer fart desto roligare tycker publiken att det är! Om någon studsar ökar applåder och tjut för att miljöträna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar